Potovanja - sploh letalska - bodo odslej precej drugačna. Foto: Shutterstock
Potovanja - sploh letalska - bodo odslej precej drugačna. Foto: Shutterstock

Po priporočilih Evropske komisije je zelo pomembno, da upoštevamo epidemiološko sliko države, v katero smo namenjeni, v pogovoru za Dobro jutro izpostavlja Toplakova in dodaja, da se bodo države, kjer je manj okužb, lahko hitreje in prej odpirale. "Mnogo držav je že začelo rahljati ukrepe in odpirati svoje meje. A najpomembnejša je stabilna epidemiološka slika in temu se bodo prilagodili letalski poleti, temu se bo prilagodilo odpiranje hotelov," je prepričana.

Tako lahko Slovenci že odpotujemo na Hrvaško, tudi Italijani jutri odpirajo meje za vse državljane EU-ja, "a je vprašanje, ali bodo ljudje tja želeli, saj je stanje tam slabše". V Slovenijo lahko brez omejitev vstopijo madžarski in hrvaški državljani, tisti, ki imajo v državi začasno ali stalno prebivališče ipd. Avstrija, je pojasnila, se s svojimi sosedami še dogovarja glede odpiranja mej. Avstrijska tiskovna agencija APA je medtem poročala, da se je Avstrija že dogovorila z Nemčijo, Švico in Lihtenštajnom, Češko, Slovaško in Madžarsko, da s 15. junijem popolnoma odpre meje.

Meja naj bi se takrat odprla tudi s Slovenijo, ki je doslej zaman čakala na pozitivne signale z Dunaja. "Razvoj s Slovenijo je zelo pozitiven in verjamem, da smo na dobri poti," je minuli konec tedna dejal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Kot je razložila Toplakova, so se zaradi avstrijske razlage, da meje s Slovenijo ne bi odprla, ker bi lahko tako k njim prehajali Italijani, namreč odzvali tudi trije avstrijski evroposlanci, ki so se pritožili nad diskriminatornim ravnanjem Avstrije.

Evropa po pandemiji: kako bomo potovali?

Med najbolj tvegani načini potovanja – zaradi potencialnega širjenja bolezni – je letalski promet. Toplakova svetuje, da potniki čim več stvari skušajo opraviti prek spleta: da vozovnice kupijo na spletu, tudi prijava na polet naj bo elektronska.

Poleg tega pa je treba striktno upoštevati priporočila strokovnjakov – na letališču in letalu naj se ljudje čim bolj izogibajo stikov z drugimi potniki in tamkajšnjimi zaposlenimi, svetuje Toplakova. Tudi na letalih je treba vzdrževati varnostno razdaljo, uporabljati maske, poskrbljeno mora biti za pravilno prezračevanje (to mora biti vertikalno, torej podobno kot v bolnišnicah), na letalih naj ne se streže hrane in pijače, ročne prtljage ni priporočljivo nositi na krov letala, ampak jo oddati pred vstopom na letalo.

V Slovenijo je prvo mednarodno potniško letalo priletelo v petek (Air Serbia), sledila bo tudi Lufthansa. "Počasi bodo začela letati tudi letala," je prepričana.

Sorodna novica Potrošnik mora imeti izbiro, ali bo zahteval vrnitev denarja ali sprejel vavčer

Kaj pa lahko potrošnik naredi, če je bil njegov polet odpovedan? In kaj, če je poleg letalske karte plačal tudi hotelske nastanitve, kupil vstopnice za oglede znamenitosti itd.? Toplakova našteje: "Po evropski zakonodaji lahko naredi tri stvari: 1. Se dogovori z agencijo, da potovanje prestavi na poznejši čas. 2. Da se z agencijo oz. s ponudnikom dogovori za vavčer oz. dobropis, ki ga lahko potrošnik nato izkoristi enkrat pozneje. 3. Lahko pa zahtevate tudi povračilo celotnega zneska."

Ker so agencije in organizatorji potovanj zašli v velike finančne stiske, priporočajo, da se potniki – če je le mogoče – odločajo za vavčerje. Slovenija je poleg tega sprejela tudi zakon, po katerem ta vavčer velja dve leti: "Če ga v dveh letih ne unovčite, vam mora agencija ta denar izplačati."

Glede varnosti avtobusnih prevozov pa meni, da se v Sloveniji zelo upoštevajo evropske smernice – da je voznik od potnikov ločen s pregrado iz pleksistekla, da je vstop skozi zadnja vrata, da se ne uporabljajo klimatske naprave, ampak se zrači z odpiranjem oken, da potniki uporabljajo maske ...

Na številne ukrepe turisti ne bodo smeli pozabiti niti ob obisku hotelov, ki so tudi pri nas začeli odpirati svoja vrata, "Je pa vsem v interesu, da turizem spet zaživi," še pravi Toplakova.