Bush ni prvi ameriški predsednik, ki so mu Albanci postavili kip. Na Kosovu je svojega pred časom dobil Bill Clinton. Foto: Reuters
Bush ni prvi ameriški predsednik, ki so mu Albanci postavili kip. Na Kosovu je svojega pred časom dobil Bill Clinton. Foto: Reuters

2,85 metra visoki kip Busha mlajšega, ki dviga roko v pozdrav, so javnosti predstavili v sredo, trg so za to priložnost okrasili z albanskimi in ameriškimi zastavami. "Albanski proamerikanizem ima korenine v naših poskusih, da bi si zgradili zasluženo prihodnost kot svoboden narod, svobodna država," je premier Sali Berisha povedal pred zbrano množico.

Da so za odkritje kipa izbrali prav ta datum, ni naključje, v sredo je namreč Bush dopolnil 65 let. Bil je prvi ameriški predsednik, ki je obiskal postkomunistično Albanijo, državo, ki upa, da bo nekoč vstopila v Evropsko unijo.

V Albaniji dvojnica Barbare Bush?
Albanci so ZDA posebej naklonjeni, saj tej velesili pripisujejo zasluge za konec izolacije njihove države v času hladne vojne, pa tudi za posredovanje, ki je privedlo do Natovega bombardiranja Srbije leta 1999, s katerim so želeli zaustaviti etnično čiščenje kosovskih Albancev. Washington je bil tudi goreč podpornik albanske pridružitve vojaški zvezi Nato, katere del je postala leta 2009.

"Svojo mater je pustil v ZDA, a mamo je našel tukaj," je na trgu dejala 72-letna Thomaidha Kaziu, ki je videla Busha leta 2007 in so ji povedali, da se mu je zdela podobna njegovi materi. "Ne bom umrla, preden ga še enkrat ne srečam," je še dodala.