V januarju je Turčijo obiskalo 9,8 odstotka turistov manj kot januarja lani. Foto: Reuters
V januarju je Turčijo obiskalo 9,8 odstotka turistov manj kot januarja lani. Foto: Reuters

Turčija ima negativne turistične rezultate že od druge polovice leta 2015, največ krivde za to pa pripisujejo terorističnim napadom, poskusu državnega udara ter konfliktu s kurdskimi borci.

Ruski turisti, ki po obnovitvi odnosov med državama ponovno več potujejo prek Črnega morja, so se po številu prenočitev uvrstili na peto mesto. Januarja jih je Turčijo obiskalo približno 40.000, kar pa je še vedno precej manj kot število turistov iz Nemčije in Irana.

Odnosi med Turčijo in Rusijo so se sicer zaostrili novembra 2015, ko je Turčija v bližini sirske meje sestrelila rusko vojaško letalo. Nekaj več kot pol leta pozneje se je Turčija za incident opravičila in s tem spodbudila začetek izboljšanja odnosov.

Januarja je Turčijo, ki turizmu pripisuje skoraj petodstotni prispevek k bruto domačemu proizvodu, skupno še vedno obiskalo več kot milijon turistov. Vlada vseeno načrtuje dodatne ukrepe za povečanje turističnega obiska - med njimi so tudi pozivi turškim državljanom, ki živijo v tujini, naj počitnice preživljajo v domovini.

V letu 2016 je število turistov upadlo za 25 odstotkov - na 31 milijonov, prihodki iz turizma pa za 30 odstotkov - na 19,7 milijarde evrov.