Rahlo boljši rezultati od leta prej Picigo navdajajo z optimizmom. Foto: RTV SLO
Rahlo boljši rezultati od leta prej Picigo navdajajo z optimizmom. Foto: RTV SLO
Marjan Hribar
Hribar je ocenil izpolnjevanje strategijerazvoja turizma. Čeprav je napisana zelo optimistično, letos njenih ciljev turizem ni dosegel. Foto: RTV SLO

Direktor Slovenske turistične organizacije Dimitrij Piciga je dejal, da se je obisk v primerjavi z letom 2005 povečal za štiri odstotke, število nočitev pa je bilo večje za dva odstotka. Piciga je zato menil, da je slovenski turizem lani dosegel dobre rezultate, ki so tudi primerljivi z dogajanjem v svetovnem turizmu.

Marjan Hribar z gospodarskega ministrstva pa je spomnil, da se je v tem letu izvajala strategija razvoja turizma, ki pa ni uspela v vseh točkah. Uresničili so se cilji strategije o deviznem prilivu oziroma so se številki 1,6 milijarde evrov letno zelo približali. Uresničiti pa niso uspeli povečanja števila posteljnih zmogljivosti v hotelih s štirimi ali petimi zvezdicami v razvitih turističnih središčih na 2.500. Bistveno slabša od načrtovane je bila tudi rast števila nočitev. Je bil pa v letu 2006 po Hribarjevem mnenju slovenski turizem uspešen pri črpanju evropskih sredstev.

Obtožbe na račun starega vodstva
Hribar in Piciga sta spomnila, da se je lani zamenjalo vodstvo STO-ja in da je ministrstvo ugotovilo določene nepravilnosti pri delovanju prejšnjega vodstva. Piciga je dejal, da so te nepravilnosti že odpravili.