Denar za dopust razburja, še preden je podeljen. Foto: Pixabay
Denar za dopust razburja, še preden je podeljen. Foto: Pixabay

Po spletu je na primer zaokrožila ponudba zdravilišča Bioterme v Mali Nedelji, kjer bi pri plačilu 10-dnevnih počitnic za družino z dvema otrokoma z gotovino gostje plačali 1140 evrov, če pa bi uporabili turistični bon, pa 1650 evrov.

V termah zatrjujejo, da je bila to napaka njihove tržnice, in so se že javno opravičili, je za Televizijo Slovenija poročala Vita Vlašič.

"Po našem mnenju je popolnoma nesprejemljivo zaračunavati različno ceno glede na način plačila, saj je vavčer samo oblika plačilnega sredstva. Če se bodo take stvari dejansko pojavile, naj takoj prijavijo takoj tržni inšpekciji, nam pa kopijo, da bomo te zadeve budno spremljali," je prejemnike turističnih bonov pozvala predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin.

S tržnega inšpektorata so sporočili, da niso prejeli še nobenih prijav, da pa prav tako še ni jasno, kakšne bodo pri nadzoru nad uporabo bonov njihove pristojnosti, še dodaja Vlašičeva.

Turistični boni razburjajo javnost

Svarila pred netransparentnim ravnanjem

Nekomu, ki bi rad prišel na počitnice na podlagi vavčerja, ni mogoče zaračunati več in drugače kot običajno, je bil na četrtkovi dopoldanski novinarski konferenci jasen tudi vladni govorec Kacin. Dodal je, da se morajo turistični ponudniki zavedati, kaj bi z morebitnim netransparentnim ravnanjem lahko povzročili.

Glede bonov je treba pojasniti več stvari, a bo na to treba počakati nekaj dni, saj tretji sveženj ukrepov še ni sprejet. Ko se bo to zgodilo, se bodo lahko natančneje pogovarjali tudi o načinu uveljavitve, je povedal.

"Želimo nadomestiti izpad tujih gostov, ki jih zaradi objektivnih razmer v tem trenutku še ni. Ob tem pa se zelo hitro in učinkovito dogovarjamo tudi za sprostitev prihoda tujih gostov in koriščenja naših turističnih zmogljivosti," je pojasnil vladni govorec in dodal, da se morajo tudi turistični ponudniki zavedati, kaj bi z morebitnim netransparentnim ravnanjem lahko povzročili.

"Diskriminatorna obravnava domačih gostov, ki so vselej najbolj kakovostni gostje, ne more biti naš cilj," je še dodal.

MNENJE BRUSLJA

Slovenske oblasti so nedavno vzpostavile stik z Evropsko komisijo glede možnosti tega ukrepa v kontekstu krize novega koronavirusa. Komisija po neuradnih informacijah STA-ja trenutno še preučuje morebitne posledice slovenskega ukrepa izdajanja turističnih bonov posameznikom z vidika evropskih pravil o državnih pomočeh. A predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da so dobili zeleno luč.

Prenosljivost do drugega kolena

Sorodna novica Še precej nejasnosti glede turističnih bonov. "Na koncu bo račun za 200 evrov nižji."

Državni zbor bo tretji protikoronski sveženj, ki vključuje tudi turistične bone, potrjeval v petek, nato pa bo vlada podrobnosti o bonih opredelila v uredbi, ki bo pripravljena v prihodnjih dneh.

Država naj bi vsem prebivalcem Slovenije izdala bone, ki jih bo mogoče izkoristiti za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v nastanitvenih objektih v Sloveniji.

Turistične bone bodo prejele osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. marec 2020, in sicer rojene do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajše pa v višini 50 evrov. Izkoristiti jih bo mogoče do konca leta.

Boni bodo predvidoma prenosljivi med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, torej od starih staršev prek otrok do vnukov, med zakonci oziroma zunajzakonskimi partnerji ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki.