Cvičkarija se seli v Trebnje. Foto: Goran Rovan
Cvičkarija se seli v Trebnje. Foto: Goran Rovan
Tradicionalni Teden cvička so dolenjski vinogradniki pred selitvijo v Kostanjevico na Krki vrsto let prirejali v Novem mestu, še pred tem pa tudi drugje po Dolenjskem. Foto: BoBo

Trebanjski župan Alojzij Kastelic je na novinarski konferenci dejal, da so se za gostovanje Tedna cvička odločili zaradi dobrih izkušenj iz leta 1983. Trebanjska občina pa sklop omenjenih turistično-enoloških prireditev razume kot dobro turistično in predstavitveno priložnost.

Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Lekše je dodal, da so se za preselitev prireditve v Trebnje odločili tudi zaradi lažje izvedbe, možnosti okrepljenega obiska ter boljših cestnih in železniških povezav.

Kot je pojasnil, Trebnje namreč leži na pomembnem prometnem križišču in ob dolenjski avtocesti na približno pol poti med Novim mestom in Ljubljano. Povezuje tudi območja Suhe krajine, Mirnske doline in Posavja, le dober lučaj od osrednjega trebanjskega prizorišča pa je železniška postaja, na kateri načrtujejo tudi prihod in odhod posebnega vlaka iz Ljubljane.

Letos od 6. do 8. maja
Za organizacijo 44. Tedna cvička so poskrbela trebanjska vinogradniška društva, na tridnevnem dogajanju pa pričakujejo najmanj 7.000 obiskovalcev. Osrednje prireditve Tedna cvička bodo od 6. do 8. maja potekale na 1.000 kvadratnih metrih pokritih površin pred trebanjsko občinsko stavbo, festival pa bo povezal tudi več prireditev, povezanih z vinom in vinogradništvom, drugje po Dolenjskem in v Posavju.

Kot so navedli organizatorji, kot uvod v Teden cvička na Čatežu pri Trebnjem na začetku aprila pripravljajo ocenjevanje zadnjega dolenjskega vinskega pridelka, ki je, kot so zagotovili, izredno in nadpovprečno kakovosten.

Med osrednjimi prireditvami so med drugimi opozorili na otvoritveno povorko dolenjskih vinogradniških društev, kronanje zmagovalca med pridelovalci cvička in cvičkove princese, imenovanje ambasadorja cvička, tematsko okroglo mizo, podelitev priznanj najboljšim vinogradnikom, pokušino dolenjskih vin, priložnostni zbornik, zabavni spored in 5. pohod po Slakovi poti, ki ga pripravljajo na novomeški Trški gori.