Projekt Spa resort Terme Brda so začeli načrtovati pred 18 leti, vendar so si prvotni investitorji zaradi dolgega procesa spreminjanja namembnosti zemljišča iz kmetijskega v gradbeno parcelo premislili. Občina Brda je nato iskala nove investitorje in jih po dolgih letih našla v italijanskih partnerjih.

Briški župan Franc Mužič je ob podpisu pisma o nameri v vili Vipolže povedal, da je občina poskrbela za spremembo namembnosti nepremičnine, ki se bo razprostirala na približno šestih hektarjih zemljišč. Trenutno je nepremičnina še vedno v lasti dveh zasebnih lastnikov, s katerima ima občina sklenjen dogovor o prodaji. To je tudi ena izmed zavez občine v dogovoru o investiranju z italijanskim investicijskim skladom Private Value Capital Management s sedežem v Novi Gorici.

Brda veljajo za enega najlepših koščkov Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Brda veljajo za enega najlepših koščkov Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

"Gre za projekt širšega regijskega in čezmejnega pomena, ki bo poleg prepoznavnosti širši regiji omogočil gospodarski elan in številne nove zaposlitve," je še povedal Mužič. Naložba je vredna približno 50 milijonov evrov.

Med Medano in Fojano

Idejna zasnova po zamisli arhitekta Aleša Prinčiča predvideva umestitev term med Medano in Fojano, tako da bi obiskovalcem in stanovalcem načrtovanega turističnega kompleksa na enem izmed številnih briških gričkov ponujala razglede na vse strani.

Kompleks, kot si ga je zamislil arhitekt, želi uporabiti elemente briške pokrajine, kot so terase, z uporabo materialov, kot je opeka, pa se približuje briški tradiciji. Posebnost idejnega projekta je 45-metrski jekleno-steklen razgledni stolp, s katerega se bo videlo daleč naokoli, po besedah briškega župana celo do beneškega Trga svetega Marka.

V turističnem kompleksu naj bi poleg zdraviliških storitev ponujali tudi sprostitvene dejavnosti in preventivne medicinske storitve. Hotelski del naj bi imel približno 170 dvoposteljnih sob, nekaj naj bi bilo apartmajev, ki jih bodo ponudili zasebnim vlagateljem, ter del kot varovana stanovanja za starostnike. Poleg bazenov bodo ponujali možnosti kongresnega turizma, manjših trgovinic ali tržnice ter s tem priložnosti tudi za prodajo domačih pridelkov in izdelkov.

Mužič je napovedal še, da bodo denar za komunalno opremljenost zemljišča vložili v obnovo ceste Medana-Fojana, ob kateri bodo stale terme.

Sklad zanimajo tudi drugi projekti v zahodni Sloveniji

Upravitelj italijanskega investicijskega fonda Andrea Accattino in odgovorni koordinator projekta Spa Resort Terme Brda Giuseppe Forlanelli sta v imenu skupine predstavila vizijo investicijskega sklada in potencialov turističnega kompleksa. Ob tem sta nakazala tudi interes za vlaganje v projekte tudi v širši zahodno-slovenski regiji.

Vlagatelj za briške terme se je vendarle našel