Nepalski alpinist Apa Šerpa z znamenito Hillaryjevo stopnjo v ozadju. Foto: EPA
Nepalski alpinist Apa Šerpa z znamenito Hillaryjevo stopnjo v ozadju. Foto: EPA
Mount Everest
Mount Everest je letos tako obljuden, da obstaja možnost 'prometnih zamaškov'. Foto: Reuters
Karničar o Hillaryjevi stopnji in smučanju s K2

Strokovnjaki domnevajo, da je bil za steno usoden hud potres, ki je leta 2015 prizadel Nepal. Ta odsek so poimenovali po novozelandskem alpinistu Edmundu Hillaryju, ki se je skupaj s šerpo Tenzingom Norgajem leta 1953 prvi povzpel na najvišjo goro sveta. Stena je ležala na 8790 metrih nadmorske višine na južni strani gore. Alpinisti so se morali po tej steni povzpeti s pomočjo vrvi in oprijemov, zdaj ko se je porušila, pa ni znano, kako se bodo lotili te prepreke.

Britanski alpinist Tim Mosedale, ki je vrh osvojil 16. maja letos, je v pogovoru za BBC dejal, da je zrušenje Hillaryjeve stopnje "konec nekega obdobja". "Ta predel je neločljivo povezan z zgodovino osvajanja Everesta, zato je velika škoda, da je izginil tako pomemben del alpinistične folklore," je dejal.

Že maja lani je bilo na nekaterih fotografijah videti, da je stena nekoliko spremenila svojo podobo, a ker je bila prekrita s snegom, je bilo težko natančno videti spremembe. Letos, ko je snega na vrhu precej manj, pa je postalo jasno, da je stena izginila, še dodaja BBC. Alpinisti domnevajo, da je vrh gore preoblikoval rušilni potres leta 2015, dopuščajo pa tudi možnost, da je krivec za izginotje gravitacija.

Čakanje je lahko usodno
Mosedale je opozoril, da bo zdaj mnogo težje osvojiti vrh. Čeprav je Hillaryjeva stopnja veljala za zahteven predel, pa bo zdaj na voljo še manj poti, ki vodijo do vrha, tako da bodo morali alpinisti pogosto dolgo, ob zelo nizkih temperaturah in v redkem zraku, čakati, da bodo prišli na vrsto, da se bodo lahko povzpeli na sam vrh. "Če je dan lep, ni pomembno, ali čakaš eno uro ali dve. Če pa se vreme spreminja, sta dve uri čakanja tik pod vrhom lahko že vprašanje življenja ali smrti. Tu bodo nastajali zastoji in vprašanje je, kakšna bo usoda vseh plezalcev."

Sezona v polnem razmahu
Sezona osvajanja Everesta je sicer zdaj na vrhuncu, vendar pa je območje prizadelo precej spremenljivo vreme z močnimi vetrovi in neobičajno nizkimi temperaturami. Ta konec tedna pa se je vreme nekoliko umirilo in ponudilo priložnost za osvojitev vrha. Letos je Everest z južne strani osvojilo že več kot 120 plezalcev, še okoli 80 pa jih je vrh doseglo s tibetanske smeri. Še več sto jih čaka na vzpon. Junija pa se že začne monsunsko obdobje in s tem konec spomladanske sezone osvajanja vrhov v Himalaji.

Pretekli konec tedna so v eni največjih nesreč na "strehi sveta" umrli trije alpinisti, četrtega pa pogrešajo. Zanje naj bi bila usodna višinska bolezen. S tem se je število žrtev na Everestu v letošnji sezoni povzpelo že na pet, samo v zadnjih treh dneh pa so morali reševati več kot deset plezalcev.

Karničar o Hillaryjevi stopnji in smučanju s K2