"Z rezultati smo zadovoljni, moram pa reči, da smo jih po tihem tudi pričakovali," je podatke komentiral gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Odlična statistika prikimava temu, da je slovenska strategija turizma dobro zastavljena, je dejal Počivalšek. "Bistvo strategije turizma pa je višja dodana vrednost. Naš fokus bo v prihodnje usmerjen predvsem v turistično ponudbo, dvig kakovosti življenja zaposlenih v turizmu in v zadovoljstvo lokalnih skupnosti," je napovedal v sporočilu za javnost, ki so ga posredovali s Slovenske turistične organizacije (STO).

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Turizem v zadnjih letih pridobiva pomen oziroma se njegovega pomena vse bolj zavedajo predvsem lokalne skupnosti in turistični ponudniki. "Teh je vsako leto več, vsako leto so bolj inovativni, vsako leto se bolj zavedajo pomena povezovanja in sodelovanj, kar me izredno veseli," je dodala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.

Direktorica STO-ja Maja Pak pa je poudarila, da bodo letos intenzivirali dejavnosti v okviru vsebinskega digitalnega marketinga, izvedli različne poslovne dogodke za tuje organizatorje potovanj in novinarje s poudarkom na trgih z večjo porabo, sodelovali s poslovnimi združenji, ki merijo na zahtevnejši segment turistov, se udeleževali najpomembnejših mednarodnih borz in drugih predstavitev, krepili razvoj in trženje ključnih produktov ter petzvezdičnih doživetij v okviru projekta Slovenia Unique Experiences. Prepričani so, da lahko Slovenija doseže še eno odlično turistično leto.

Začasni statistični podatki kažejo, da so lani v Sloveniji tuji gostje ustvarili 4,2 milijona prihodov in 11 milijonov prenočitev. V obdobju med januarjem in novembrom je bila vrednost izvoza potovanj 2,52 milijarde evrov. Povprečna doba bivanja gostov se je glede na leto 2017 lani podaljšala z 2,54 na 2,72 dneva.

Po številu prihodov je bilo največ gostov iz Italije, največ prenočitev pa so ustvarili gostje iz Nemčije. 59 odstotkov vseh prenočitev so gostje ustvarili v hotelih, med občinami pa so z 28-odstotnim deležem prednjačile zdraviliške.

Po podatkih Svetovne turistične organizacije (UNWTO) je bila lani na svetovni ravni rast turističnih prihodov šestodstotna, enako rast je imela Evropa. Evropska potovalna komisija ETC za letošnje leto napoveduje skoraj štiriodstotno rast turističnih prihodov na svetovni ravni in skoraj triodstotno v Evropi.