Med turisti priljubljeno sosesko Travestere pogosto označujejo s pridevniki
Med turisti priljubljeno sosesko Travestere pogosto označujejo s pridevniki "bohemska" in "artistična". Foto: Pixabay

"Tega poletja ne bomo preživeli na balkonih in lepota Italije ne bo v karanteni. Lahko bomo šli na morje, v gore, uživali v svojih mestih," je v začetku maja, še med strogo karanteno, napovedal italijanski premier Giuseppe Conte.

Njegova napoved se zdaj počasi uresničuje, vlada pa skuša tako kot v Sloveniji domači turizem spodbuditi s svojo različico turističnih vavčerjev, je za Radio Slovenija poročal dopisnik Janko Petrovec.

Domačini v Palermu prvi dan po sprostitvi obiska plaže 6. junija. Foto: EPA
Domačini v Palermu prvi dan po sprostitvi obiska plaže 6. junija. Foto: EPA

Njihovo izkoriščanje pa je precej bolj zapleteno – upravičena so le gospodinjstva z manj kot 40.000 evri letnega dohodka, zanj pa morajo zaprositi na pristojnih uradih. Bon je vreden največ 500 evrov na družino in ni deljiv. Osemdeset odstotkov njegove vrednosti je popust pri izkoriščanju storitve, 20 odstotkov lahko uporabnik uveljavlja kot davčno olajšavo.

Če se domači turizem počasi prebuja, pa mnogi Evropejci – za državljane članic Unije so meje odprli 3. junija – z nezaupanjem pogledujejo k italijanski epidemiološki sliki. Ta se sicer počasi in vztrajno popravlja, vendar obstajajo jasne razlike med bolj in manj prekuženimi deželami.

Zadnji dnevi so prinesli najmanj smrtnih žrtev od začetka marca: dnevni porast se giblje med 20 in 30. Podobno pri novih okužbah: v zadnjem tednu med 200 in 300 dnevno. Toda hkrati se znižuje število aktivno bolnih v državi: okoli 20.000 jih je še, kar je bistveno manj od 110.000 na vrhuncu sredi aprila. Strmo je padlo število intenzivnih bolnikov – včeraj jih je bilo 127.

Toda razlike so velike: dve tretjini vseh aktivnih primerov je v Lombardiji, kjer je tudi več kot polovica novih italijanskih okužb. Daleč za njo so Piemont in Emilija - Romanja ter nato še Lacij. Druge dežele imajo manj kot 600 aktivnih primerov bolezni, nekatere – kot so Umbrija, Bazilikata in Dolina Aoste – pa jih štejejo samo še na prste, poroča Janko Petrovec.

Protest turističnih delavcev v Rimu. Upad prihodkov bo velik, prihod turistov zunaj EU-ja še ni omogočen, številne mednarodne letalske povezave še niso vzpostavljene. Foto: EPA
Protest turističnih delavcev v Rimu. Upad prihodkov bo velik, prihod turistov zunaj EU-ja še ni omogočen, številne mednarodne letalske povezave še niso vzpostavljene. Foto: EPA

Največji padec turističnih prihodkov v 20 letih

Napovedani upad tujega turizma v Italiji je ogromen. Italija je po podatkih Svetovne turistične organizacije leta 2018 gostila 60 milijonov turistov. Center za turistične študije v Firencah predvideva, da bo v letošnji sezoni za 56 milijonov manj prenočitev, poroča The Local Italy.

Upad tujih turistov naj bi povzročil za 3,2 milijarde evrov manj turističnih prihodkov. S tem bodo prihodki turističnega sektorja padli na najnižjo raven po letu 1998, navaja Center za turistične študije. Strokovnjaki okrevanje oz. vrnitev na lansko raven pričakujejo šele leta 2022.

Turistični sektor je lani v domači bruto proizvod prispeval 237,8 milijarde evrov, kar je skoraj sedmina oz. 13 odstotkov italijanskega gospodarstva, navaja portal Statista.com.

Policija nadzira sproščanje epidemijskih ukrepov v Trasteveru. Foto: EPA
Policija nadzira sproščanje epidemijskih ukrepov v Trasteveru. Foto: EPA

Težko pričakovani premor za zgodovinska mesteca

Nepričakovani turistični izpad pa je omogočil običajno prenatrpanim zgodovinskim mestom, da lahko letos bolj polno zadihajo. Lokalne skupnosti že dolgo opozarjajo, da je množični turizem, čeprav donosen, bistveno vplival na kakovost življenja in ogrožal preživetje italijanske dediščine, kar je ključno za njeno privlačnost.

Italijanska turistična agencija (Enit) pričakuje za 44 odstotkov manj turistov v italijanski prestolnici Rimu. Tamkajšnji prebivalci slikovitega predele Trastevere s starodavnimi cestami, vodnjaki in tradicionalnimi restavracijami, obdanimi z vinsko trto, se lahko letos znova prosto zbirajo na glavnem trgu San Calisto in kartajo.

V starem mestnem jedru Rima lastniki turistom oddajajo 15.000 stanovanj. "V majhnih soseskah, kot je Trastevere, razmerje med prebivalci in turisti naraste na 2 proti 1," je za Euronews povedala stanovanjska strokovnjakinja Sarah Gainsforth.

Tamkajšnji prebivalci želijo po letošnji izkušnji ohraniti turizem na razumni ravni. Epdemija covida-19 je obudila delovanje lokalne skupnosti. Med krizo so se domačini srečevali v supermarketu ob trgu San Cosimato, kjer so vzpostavili in financirali tudi bone za najrevnejše. "Zdaj je čas, da poiščemo način za spodbujanje turizma, brez izganjanja lokalnih državljanov," je za Euronews povedal domačin Gianfranco Caldarelli.

V Benetkah trenutno 8000 praznih stanovanj

S podobnimi težavami se ukvarjajo v Benetkah, ki jih običajno obišče 30 milijonov turistov letno, zaradi upada pa so se letos na beneške ulice vrnili tudi kormorani in raki.

Prebivalstvo Benetk se je, tudi zaradi posledic turizma, od druge svetovne vojne s 175.000 zmanjšalo na 52.000 Benečanov.

Skupina 25. aprila (Gruppo 25 Aprile) poziva k premisleku, kako spremeniti turistične prakse, da bodo domači prebivalci na prvem mestu.

Množični turizem ter uspeh platform Airbnb in Booking je spremenil soseske, iz katerih so se bili prebivalci prisiljeni izseliti, saj niso bili več zmožni plačevati najemnim oz. so lastniki stanovanj ta raje namenili bolj dobičkonosnim turistom. V tem trenutku je v Benetkah po njihovih navedbah 8000 praznih stanovanj.

Na Trgu svetega Marka so znova skupine turistov. Foto: Reuters
Na Trgu svetega Marka so znova skupine turistov. Foto: Reuters

"Dnevne izletnike natrpajo na trajekte in pripeljejo v Benetke kot govedo. Pogledajo samo Trg svetega Marka, za seboj pustijo plastenke vode in ničesar ne prinesejo v mesto," je za Reuters povedal Marco Gasparinetti, tiskovni predstavnik Skupine 25. aprila.

Skupina je priljubljena med domačimi prebivalci in bo na septembrskih županskih volitvah nastopila s svojim kandidatom. Zavzemajo se za osredotočanja na trajnostni turizem, pri katerem manj turistov v mestu ostane dalj časa in tam pusti več denarja.

Zgled ukrepi Barcelone, Pariza in Amsterdama

Zgled jemljejo pri Barceloni, prav tako mestu s 30 milijoni turistov letno, ki je leta 2017 prepovedala gradnjo novih hotelov in nastanitev v turističnih predelih ter zaprla več kot 6000 nezakonitih poslopij.

V Franciji so davek na prazno stanovanje dvignili na 15 odstotkov najemne vrednosti, s čimer naj bi spodbudili oddajanje lokalnim prebivalcem, in ne turistom.

Tudi Amsterdam, mesto z 875.000 prebivalci in 18 milijoni turistov letno, si prizadeva omejiti nenadzorovani turizem. Lastniki stanovanj bodo morali od julija naprej pridobiti posebno dovoljenje za oddajanje. Prav tako so v mestu prepovedali gradnjo novih hotelov in trgovin s spominki. Županja Femke Halsema si prizadeva za premestitev rdeče četrti in ureditev kavarn, v katerih prodajajo kanabis.

Skupina 25. aprila si prizadeva doseči miselni obrat beneškega turizma: manj turistov, a za dalj časa. Foto: Reuters
Skupina 25. aprila si prizadeva doseči miselni obrat beneškega turizma: manj turistov, a za dalj časa. Foto: Reuters

Turizem po koroni: novo mišljenje ali še večje množice?

Mreža Južna Evropa proti turistifikaciji ob tem opozarja, da turistična kriza ni spremenila perspektive, prej nasprotno. "Obstaja tveganje, da se bodo brez vmešavanja vlade javne zgradbe med finančno krizo prodale," je za Euronews povedal Federico Prestileo.

"Paradoksalno je, da je pandemija odlična priložnost za promocijo oddajanja stanovanj lokalnim prebivalcem," razlaga Sarah Gainsforth. "Vendar ko se bo turistična sezona vrnila, bodo nekateri lahko kupili stanovanja po nižjih cenah in bodo znova želeli ustvarjati dobiček s počitniškimi domovi," pojasnjuje in svari, da se brez ukrepanja in regulacij lahko množični turizem v italijanskih zgodovinskih mestecih še poveča v primerjavi s časom pred epidemijo.