Grška plaža. Foto: Reuters
Grška plaža. Foto: Reuters

"Tako smo delovali že v preteklosti in tudi odslej bomo," je Petsas po navedbah več grških medijev dejal na ponedeljkovem brifingu za novinarje. Grčija namreč po njegovih besedah stroške nastanitve za čas karantene plačuje vsem, ki v državo prihajajo, odkar je ta zaprla svoje meje. "Skozi proces karantene je šlo že na tisoče ljudi," njegove besede povzema portal Keeptalkinggreece.com.

Petsas je poudaril še, da med turistično sezono glede na epidemiološki cikel v evropskih državah, od koder naj bi prihajali turisti, pričakujejo "mnogo manj primerov okužb". "Naš cilj je zagotoviti maksimalno varnost za naše prebivalce in obiskovalce," je zatrdil.

A iz njegovih izjav ni popolnoma jasno, ali bo grška država obolelim za koronavirusno boleznijo 19 poravnala tudi stroške hrane ali zdravil, piše grški časnik Ekatimerini.

Grčija bo mednarodni letalski potniški polet sprostila 15. junija, pri čemer je dovoljenje za prihod brez predhodnega testiranja ali karantene izdala 29 državam, med njimi tudi Sloveniji. Ob prihodu v državo bodo pristojni izvajali le naključna testiranja.

Grčija je med pandemijo covida-19 uvedla stroge varnostne ukrepe. Na ta račun je zabeležila "le" 179 žrtev covida-19, je v ponedeljek sporočilo grško ministrstvo za zdravje.

Ta teden so v državi znova odprli osnovne šole, hotele, igrišča za golf in javne bazene.