Privoščite si sprehod po razigrani in živahni stari Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Privoščite si sprehod po razigrani in živahni stari Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Turistični obisk Maribora raste

Poglejmo najprej v prestolnico. Po podatkih Zavoda za turizem je julija v primerjavi z letom pred tem vse tri turističnoinformativne centre obiskalo za 22 odstotkov več obiskovalcev (46.707) in več je bilo tudi prenočitev (69.732). Spodbudni so še polletni rezultati, saj se je število prenočitev v primerjavi z lanskim letom povečalo za 10,5 odstotka.

Grad ostaja največja znamenitost
Med najbolj priljubljene točke turistične Ljubljane sodi Ljubljanski grad, kjer se je iztekel tradicionalni projekt Kino pod zvezdami. Med 14. 7. in 5. 8. si je 21 predstav ogledalo blizu 6.000 obiskovalcev. Ker na gradu prenavljaj ovirtualni muzej, si ga ni mogoče ogledati, zato so cene znižane. Za obojesmerni prevoz s tirno vzpenjačo, vodeni ogled gradu in obisk razglednega stolpa je treba odšteti 4,5 evra. Za obisk Ljubljanskega gradu zunaj naštetih ur znaša cena prevoza s tirno vzpenjačo v obe smeri in obisk razglednega stolpa 3,5 evra.

15., 16. in 17. avgusta bo na gradu potekal festival "stand up komedije", od 27. do 31. avgusta pa bodo na gradu predstave v okviru Komedije pod zvezdami.

Vse več gostov iz "vroče" Španije
Turistični delavci v štajerski metropoli po eni strani opažajo manj tranzitnih gostov, po drugi strani pa rast stacionarnih obiskovalcev. V Maribor tradicionalno prihaja največ ljudi iz Avstrije, Italije in Nemčije, v zadnjem času pa je zaznati vse več gostov s Hrvaške, Madžarske in iz Španije. V povprečju turist v Mariboru ostane tri dni.

Tamkajšnji turistični delavci načrtujejo predvsem razvoj butičnega, mondenega turizma, prizadevajo pa si tudi za prihod novega nizkocenovnega letalskega prevoznika na mariborsko letališče.

A. P.

Turistični obisk Maribora raste