Turisti se kljub krizi niso odrekli morju in soncu. Foto: EPA
Turisti se kljub krizi niso odrekli morju in soncu. Foto: EPA
Plaža
V Amerikah so imeli 156 milijonov prihodov, kar je štiri odstotke več kot predlani. Foto: EPA
Libija
Zaradi arabske pomladi je turizem v Severni Afriki na letni ravni upadel za 12 odstotkov. Foto: EPA

Število mednarodnih turističnih prihodov se je glede na leto 2010 povečalo za 4,4 odstotka, na 980 milijonov. Pričakujejo, da se bo rast nadaljevala tudi v letošnjem letu, čeprav bo počasnejša. Število mednarodnih prihodov bi se lahko po oceni organizacije povišalo za od tri do štiri odstotke in prvič do zdaj preseglo eno milijardo.

Za razliko od prejšnjih let je bila rast višja v razvitih državah (pet odstotkov) kot v državah v razvoju (3,8 odstotka), in sicer predvsem na račun rasti v Evropi ter zmanjšanje na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki. V Evropi so imeli 503 milijone mednarodnih prihodov turistov, kar je šest odstotkov več kot predlani. Od 41 milijonov dodatnih prihodov, kolikor jih je bilo na svetovni ravni lani več kot predlani, so imeli v Evropi 28 milijonov prihodov. Rast je po ugotovitvah organizacije deloma posledica "premika" turistov z Bližnjega vzhoda in Severne Afrike, delno pa povečanja števila turistov iz Skandinavije, Nemčije in Rusije.

Kaj pa drugje po svetu?
V azijsko-pacifiški regiji se je število prihodov povečalo za šest odstotkov, na 216 milijonov. V južni in jugovzhodni Aziji (devet odstotkov) so rast beležili predvsem zaradi močnega povpraševanja znotraj regije, medtem ko je šibkejša rast (štiri odstotke) v severovzhodni Aziji in Oceaniji deloma posledica upada turistov iz Japonske.

V Amerikah so imeli 156 milijonov prihodov, kar je štiri odstotke več kot predlani. Južna Amerika je drugo leto zapored beležila desetodstotno rast in bila tudi lani vodilna po rasti. V Srednji Ameriki in na Karibih (po štiri odstotke) so ohranili predlansko rast, Severna Amerika je ob triodstotni rasti presegla mejo 100 milijonov prihodov.

V Afriki so s 50 milijoni prihodov ostali na predlanski ravni, pri čemer je rast v podsaharskih destinacijah nadomestila upad v severni Afriki (-12 odstotkov). Na Bližnjem vzhodu je bilo prihodov 55 milijonov, kar je osem odstotkov manj kot leta 2010, so pa nekateri deli regije, kot so Savdska Arabija, Oman in Združeni arabski emirati, imele trdno rast.

Kljub vsemu rekordno
"Mednarodni turizem je imel v letu 2011 kljub težavnim razmeram nove rekorde," je zapisal generalni sekretar Taleb Rifai. Glede na to, da gre za sektor, ki ustvari pet odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP) in šest odstotkov vsega izvoza, tako v razvitih kot razvijajočih se državah, pa je v turizmu zaposlen vsak 12. prebivalec, so to spodbudni rezultati, posebej v času, ko so potrebni vzvodi za spodbujanje rasti in ustvarjanje delovnih mest, je dodal. V položaju, ko vlade ne morejo zagotoviti večjih denarnih spodbud ali državnih investicij, lahko povpraševanje spodbudijo z olajšanjem potovanja, med drugim pospešitvijo postopkov pridobivanja viz, še meni Rifai, je poročala STA.