Rue Cremiuex je ‒ tudi zaradi družbenih omrežij ‒ vse bolj obljudena. Foto: AP
Rue Cremiuex je ‒ tudi zaradi družbenih omrežij ‒ vse bolj obljudena. Foto: AP

A prebivalci ulice imajo pozornosti zdaj čez glavo in pozivajo mestni svet, da omeji dostop oz. jim odobri vrata, ki se jih lahko ob konicah (večerih, koncu tedna, sončnih vzhodih in zahodih) zaklene.

Tudi Machu Picchu se spopada z navalom instagramerjev, ki celo zastavljajo pešpot. Foto: AP
Tudi Machu Picchu se spopada z navalom instagramerjev, ki celo zastavljajo pešpot. Foto: AP

Eden od nejevoljnih prebivalcev je na Instagramu celo odprl profil, na katerem popiše vso nezaželeno dejavnost na ulici.

"Usedemo se h kosilu, radi bi malo miru, ko pa pogledamo skozi okno, zagledamo gručo ljudi, ki instagramirajo, raperje, ki si vzamejo dve uri, da točno pod našim oknom snemajo video, ali pa dekliščine, pri čemer ženske po eno uro kričijo po ulici. Iskreno, zelo izčrpavajoče je," je za radio France Info povedal eden od prebivalcev.

Kot je za BBC povedala popotniška blogerka Kris Morton, tegobe prebivalcev Rue Cremieux ponazarjajo, kako je iskanje popolne slike postalo velika nadloga.

Sama je bila med popotovanji po Benetkah, Machu Picchuju in Islandiji priča kopici nesprejemljivega vedenja uporabnikov Instagrama.

Instagramirajte ‒ a uvidevno

Tako se denimo pogosto dogaja, da se tisti najbolj zagreti postavijo kar sredi ozke pohodniške poti, ki vodi v Machu Picchu, največjo perujsko znamenitost, in se fotografirajo toliko časa, da za njimi nastane skoraj kilometrska kolona.

A, kot opozarja Mortonova, težava v resnici ni Instagram, ampak ljudje. "Samo fotografiranje za Instagram ni težava in je lahko izvrstna stvar, če z objavami navdihujemo ljudi za potovanja in da vidijo svet," je dejala.

"A vdiranje na zasebno posest, okupiranje razglednih točk, da nihče drug ne more uživati v njih, poziranje za eno fotografijo v sto različnih pozah ali pa zahajanje prek varovalnih ograj oz. poti za boljši posnetek, to pa ni okej."

"Instagramirajte ‒ a počnite to z nekaj osnovne uvidevnosti in spoštovanja do lastnikov posesti, preostalih obiskovalcev in okolja," še na srce polaga Mortonova.