Na sejmu je minister Dejan Židan tudi simbolično posejal industrijsko konopljo. Avgusta se bo namreč na sejmu AGRA začelo izobraževanje, kako na primerni prsti in ob pomoči čebel pridelati čim več ekološke konoplje, lanu in hrane v kolobarju s stročnicami, žitaricami in zdravilnimi rastlinami. Foto: Jure Zauneker
Na sejmu je minister Dejan Židan tudi simbolično posejal industrijsko konopljo. Avgusta se bo namreč na sejmu AGRA začelo izobraževanje, kako na primerni prsti in ob pomoči čebel pridelati čim več ekološke konoplje, lanu in hrane v kolobarju s stročnicami, žitaricami in zdravilnimi rastlinami. Foto: Jure Zauneker
Leto 2017 je leto trajnostnega turizma in razvoja. V okviru Pomurskega sejma se zato posebna pozornost namenja tudi razvoju in promociji turizma v lokalnem okolju. Foto: Jure Zauneker
false
Na sejmu je bila v ospredju tudi pobuda nevladnih organizacij za "varuha narave", kjer bodo v ospredju pravice živali in ne človeka. Takšen primer dobre prakse je avstrijska zvezna dežela Tirolska, kjer je vzpostavljen poseben institut varuha narave, ki zastopa interese narave in okolja kot stranke v različnih postopkih. Sejem Natura je letos s svojimi vsebinami nadgradnja sejemskih vsebin, hkrati pa verjetno najzahtevnejša oblika sobivanja turizma z naravo. Foto: Jure Zauneker
Odprl se je 10. sejem lov

Sejem nagovarja lovce, ribiče, kinologe, športnike, zanesenjake za starodobna vozila ter ljubitelje aktivnega turizma v naravi. V razstavnem delu sejem ponuja najnovejšo opremo ter oblačila, obutev in terenska vozila za ribiče in lovce. Pomembna partnerja, ki sejmu dajeta vsebino, sta Lovska zveza Slovenije, ki letos praznuje 110 let delovanja, in Ribiška zveza Slovenije, ki deluje že več kot 130 let.

Gornja Radgona je bila skozi zgodovino vedno zanimivo trgovsko križišče. K temu je pripomogla tudi lega na meji med ogrskim kraljestvom in avstrijskim cesarstvom. Prva pisna omemba Radgone kot sejemskega mesta sega že v leto 1401. Če so ob koncu 15. stoletja v Radgoni gostili po en tedenski in štiri letne sejme, je leta 1877 veliko kmetijsko razstavo obiskalo že 15 tisoč obiskovalcev.

Zgodovino prostora in lego na "tromeji" med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko (Prekmurje je sicer pripadalo Ogrski) je za živahen sejemski vrvež in podjetniške izzive izkoristil tudi Pomurski sejem, ki je svojo zgodbo začel pisati leta 1962. Vse do danes je ostal tesno povezan z naravo in življenjem človeka ob Muri. Glede na rodovitne prekmurske ravnice, ki so še danes znane kot žitnica Slovenijie, je bilo samoumevno, da so se sejemske vsebine usmerile na področje kmetijstva, spodbujanja njegove kakovosti in v mehke dejavnosti ohranjanja naravnega okolja. Ni naključje, da iz tega področja prihaja tudi skupina Panvita, največja veriga živilskopredelovalnih podjetij, ki sodi med največje proizvajalce kmetijskih pridelkov v Sloveniji.

Organizatorji so na današnjem sejmu opozorili tudi na jutrišnji dan zemlje ter s tem na krhko in ranljivo biodiverziteto planeta, na katerem živimo. Raznolikost živalskih in rastlinskih vrst je namreč bistvena za gospodarsko uspešnost, varnost, zdravje in druga področja vsakdanjega življenja.

Na Sejmu lovstva in ribištva bodo v prihodnjih dneh odgovarjali tudi na zahtevna vprašanja, kako usklajevati in uravnotežiti interese vseh tistih, ki želijo v naravnem okolju kmetovati, graditi ali zgolj občudovati.

Mednarodni sejem lovstva in ribištva bo skupaj s sejmom aktivnosti in oddiha v naravi Natura v Gornji Radgoni potekal vse do nedelje, 23.aprila. Do tedaj se bodo na sejmu zvrstila številna predavanja, posveti, pokušine, demonstracije in tekmovanja. Na svoj račun bodo prišli ljubitelji tehniške dediščine, saj bo v okviru sejma potekala tudi mednarodna razstava starodobnikov "Avto-moto klasika". Nagrajene bodo najboljše divjačinske salame, odvijalo se bo tekmovanje v oponašanju jelenjega ruka - kuhanje lovskega golaža ter ribje čorbe pa je že dobilo mednarodne razsežnosti. V kulturnem smislu bodo obiskovalci lahko poslušali tudi nastope rogistov in pevskih zborov.

Marjana Grčman, TV Slovenija
Foto: Jure Zauneker

Odprl se je 10. sejem lov