Prek letališča Jožeta Pučnika je v letošnjem maju potovalo okoli 169.800 potnikov ali odstotek več kot maja lani.

Po 20 letih znova British Airways

Britanski letalski prevoznik British Airways je vzpostavil redno letalsko povezavo Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana z londonskim letališčem Heathrow. Prvo letalo je na ljubljanskem letališču pristalo nekaj pred 21. uro.

Število potnikov na letalih Adrie Airways je medtem v primerjalnem obdobju upadlo za 12 odstotkov, na okoli 103.500, je sporočil državni statistični urad (Surs). Nekdanji nacionalni letalski prevoznik, ki je od leta 2016 v rokah družbe nemškega sklada 4K Investments, je v petem mesecu leta opravil 86,7 milijona potniških kilometrov ali 23 odstotkov manj kot maja lani.

V slovenskih pristaniščih so medtem maja našteli dobrih 14.600 potnikov, kar je 32 odstotkov manj kot maja 2018. 82 odstotkov so predstavljali potniki na ladjah za križarjenje.

Moker in hladen letošnji maj je vplival tudi na življenje ob morju. V slovenskih pristaniščih so našteli le dobrih 14.600 potnikov, kar je 32 odstotkov manj kot maja 2018. Foto: BoBo
Moker in hladen letošnji maj je vplival tudi na življenje ob morju. V slovenskih pristaniščih so našteli le dobrih 14.600 potnikov, kar je 32 odstotkov manj kot maja 2018. Foto: BoBo

Manj mednarodnih in medkrajevnih potnikov
Avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu so v Sloveniji v maju prepeljali skoraj 5,3 milijona potnikov ali za odstotek več kot v istem mesecu prejšnjega leta.

Na avtobusih v javnem linijskem prevozu (medkrajevnem in mednarodnem) se je število potnikov zmanjšalo za devet odstotkov, na 2,7 milijona, pri tem so opravili 50,2 milijona potniških kilometrov, kar je za odstotek manj.

Slovenski vlaki pa so v prvih treh mesecih leta prepeljali skoraj 3,4 milijona potnikov, kar je približno toliko kot v prvem lanskem trimesečju. Pri tem so opravili 159 milijonov potniških kilometrov ali tri odstotke več.