Živahen utrip v mesto prinese festival Lent. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Živahen utrip v mesto prinese festival Lent. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

O drugem največjem slovenskem mestu, ki sicer nima dimenzij dobro uveljavljenih evropskih turističnih prestolnic, kot sta Pariz in Rim, pišejo kot o kraju, katerega "nevpadljivi čar" popotniki počasi odkrivajo po tem, ko je bil leta 2012 imenovan za Evropsko prestolnico kulture.

"To je mesto, kamor pridete, če se želite sprehoditi po starem mestnem jedru ob Dravi, se v kavarno usedete z dobro knjigo ali opazujete ljudi, sproti pa morda obiščete še grad iz 15. stoletja." Pozabili niso niti na najstarejšo vinsko trto na svetu, "ustrezno za mesto, ki ga obkrožajo vinorodna področja".

Sklenili so: "Ne boste imeli neskončnega seznama muzejev in restavracij, ki jih je treba obiskati, dobili pa boste sproščujoč evropski oddih." Še posebej priporočajo obisk od konca junija do sredine julija, ko v mestu zaživi Lent, največji festival tudi v državnem merilu.

Omenjeni seznam "top 10" še neodkritih turističnih biserov zaokrožajo grški otok Folegandros, nacionalni park Glacier v ZDA, otočje Svalbard na Norveškem, nizozemsko mestece Giethoorn, Južna Tirolska, avstralski North Stradbroke Island, otok Culebra v Portoriku, kolumbijska Cartagena in Meknes v Maroku.