Vesna Vulović je edina preživela padec JAT-ovega letala. Foto: MMC RTV SLO
Vesna Vulović je edina preživela padec JAT-ovega letala. Foto: MMC RTV SLO
40 let od nesreče JAT-a

Čeprav je leta 2009, ko je neki nemški novinar objavil nove šokantne trditve o hudi letalski nesreči iz leta 1972, Vulovićeva izjavila, da je bilo takrat zadnjič, da je govorila o tem, se je ob 40. obletnici spet spomnila usodnega dne. "Pilot je med zajtrkom ves čas govoril le o svojem sinu in hčeri. Kot bi bil edini oče na svetu, kot da nihče drug ne bi imel otrok. Slutil je, da ju ne bo nikoli več videl," je med pogovorom zaupala Maji Cestnik.

Letalo jugoslovanske letalske družbe JAT je na današnji dan pred 40 leti strmoglavilo nad tedanjo Češkoslovaško; uradno poročilo o nesreči je trdilo, da je letalo na poti iz Stockholma v Beograd z 10.000 metrov nadmorske višine strmoglavilo zaradi eksplozije bombe, ki so jo podtaknili hrvaški ustaši, nemški novinar Peter Hornung-Andersen pa je leta 2009 zatrdil, da je letalo strmoglavilo, ker ga je po nesreči zadel izstrelek češkoslovaške protizračne obrambe, ob začetku padanja pa je bil le na nekaj sto metrih višine.

Vulovićeva si je v nesreči poškodovala glavo, rebra ter dobila odprte zlome rok in nog, 28 dni je bila v komi, njena neverjetna zgodba o preživetju pa je pristala tudi v Guinessovi knjigi rekordov. Na Hornung-Andersenove očitke pa je odgovorila le: neumnost.

Reportažo iz TV Dnevnika si lahko ogledate v priloženem videoposnetku na desni strani!

40 let od nesreče JAT-a