Slovenske gore ponujajo številne urejene planinske poti, zato je izbor najboljše vse prej kot lahka naloga. Foto: BoBo/Srdjan Živulovič
Slovenske gore ponujajo številne urejene planinske poti, zato je izbor najboljše vse prej kot lahka naloga. Foto: BoBo/Srdjan Živulovič

Slovenci veljamo za planinski narod, naše gore pa vsako leto privabljajo tudi številne tuje obiskovalce. Po oceni Planinske zveze Slovenije slovenske gore vsako leto obišče skoraj 3 milijone planincev, kar pa predstavlja tudi precejšnjo obremenitev za visokogorske ekosisteme.

V želji po ohranjanju narave in varovanju gorskega okolja že osmo leto poteka akcija Očistimo gore. Pobudniki akcije želijo v letošnji sezoni osvetliti delo markacistov, ki skrbijo, da je 10.000 slovenskih planinskih poti varnih, vzdrževanih in označenih.

Poleg drugih dejavnosti in programov, ki se navezujejo na to temo, trenutno poteka tudi glasovanje za naj planinsko pot. Organizatorji izbora so štiri tedne zbirali predloge najlepših, najbolj urejenih, najvarnejših in najbolj jasno označenih planinskih poti, v končno glasovanje, ki se je začelo 23. maja, pa so jih uvrstili 60.
Zdaj so znani trije finalisti, vse tri poti si lahko ogledate v videoposnetkih spodaj. Do sobote, 30. junija, zvečer še lahko oddate svoj glas za enega izmed njih. Zmagovalca bodo razglasili prihodnji teden.
FINALISTI IZBORA ZA NAJLEPŠO PLANINSKO POT
Krožna pot Aljažev dom v Vratih-Bovški Gamsovec-Kriški podi-Stenar-Aljažev dom v Vratih-Vrata



Krožna pot Planina Blato-Planina Pri jezeru-Vrata (pod Zelnarco)-Prehodavci-Dvojno jezero-Štapce-Ovčarija-Planina Pri jezeru-Planina Blato



Soriška planina-Ratitovec

Vabljeni, da na obrazcu spodaj tudi vi glasujete za enega izmed treh finalistov. Glasujete lahko še do sobote, 30. junija, zvečer.