Center za posredovanje pri omrežnih incidentih slovenske uporabnike spletnih ponudnikov poziva k previdnosti. Foto: RTV SLO
Center za posredovanje pri omrežnih incidentih slovenske uporabnike spletnih ponudnikov poziva k previdnosti. Foto: RTV SLO
false
Znaki spletne prevare. Foto: RTV SLO

V SI-CERT-u pravijo, da sta Nemca najverjetneje nasedla mamljivo poceni ponudbi počitniške nastanitve, takih pa na spletu kar mrgoli.

"Goljufi spletne uporabnike tako speljejo na limanice, da sploh ne opazijo, da se kaj napačnega dogaja," je povedala Marta Štefanič iz SI-CERT-a. Dodala je: "Namesto da bi plačevali s Paypalom, ki ga Ebay priporoča in je najbolj varen, jih je prodajalec zavedel v to, da so mu plačali z bančnim nakazilom."

Žrtve spletnih prevar so vse pogosteje tudi Slovenci. Če je bilo leta 2008 le 49 spletnih prevar, jih je bilo lani kar 900. Previdnost tako ni odveč, zato v SI-CERT-u opozarjajo na prve znake spletnih prevar. Sumljivo je, če tujec oglašuje na slovenskem portalu, če je čas trajanja oglasa kratek - hitro ga namreč kdo prijavi - in če je cena nastanitve zelo nizka.

"To je vaba, ki nam jo goljuf nastavi, in ker je tako neverjetno poceni, ker je tako dobra ponudba, alarm v glavi, ki bi nam moral zazvoniti, utihne. Uporabnik potem misli, da je to super ponudba, da mora hitro stopiti v akcijo, preden mu jo kdo drug spelje," je povedala Štefaničeva.

Slovenci večinoma še vedno raje zaupajo turističnim agencijam kot pa spletnim ponudnikom počitnic.

"Predvsem zato, ker gre tukaj za vprašanje reševanja konfliktov, če ne dobimo storitve, ki smo si jo želeli naročiti, in klasični potovalni agentje imajo tukaj učinkovitejše sisteme reševanja reklamacij," je povedal Emil Juvan s Fakultete za turistične študije.

Če se spletna prevara vendarle zgodi, svetujejo: "Če ste nakazali denar prek banke, je treba nakazilo ustaviti, pozanimajte se na banki."

Take prevare so kaznive, zato je treba primer prijaviti tudi policiji.

Prevare v turizmu
Prevare v turizmu