Ture avanture

Poudarki

  • Festival Top Vino 17. oktobra v Cankarjevem domu
Na festivalu bo mogoče okusiti tudi šampanjec priznane hiše Pol Roger. Foto: AP
Najprestižnejši bordojci so cenovno navadnim smrtnikom praktično nedosegljivi. Foto: Reuters
Na festivalu bo tudi veliki Aleš Kristančić iz Movie. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
false
Joško Gravner, ortodoksni biodinamik z Oslavja na italijanski strani Brd, se festivalov le redko udeležuje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Vinski festival presežkov: bordojci, šampanjci, zamejski velikani ...

Mednarodni vinski festival v Cankarjevem domu
20. september 2016 ob 06:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Bordojski chateauji Pontet-Canet in Smith Haut Lafitte, šampanjski hiši Pol Roger in Ruinart, najprestižnejši italijanski mehurčki Ferrari, kalifornijci in novozelandci pa zamejski velikani, kot sta Gravner in Zidarich, ob tem pa še nekateri največji naši, od Movie in obeh Simčičev do Burje in Isteniča.

To je samo delček impresivnega seznama sodelujočih na Top Vinu, daleč najprestižnejšem vinskem festivalu, ki smo ga kdaj gostili pri nas. Kljub poplavi tovrstnih festivalov v zadnjih letih so bili namreč pretežno vsi osredotočeni na Slovence, sem ter tja pa so gostovali še sosedje Hrvati, Avstrijci ali Italijani iz nam najbližjih pokrajin.

Joška Gravnerja, velikana biodinamike z Oslavja, katerega steklenice rebule iz amfor stanejo v prodaji na drobno 50 evrov, pa na festivalih sploh ne pomnimo, tako da se obisk izplača že samo zaradi takih zmuzljivih mojstrov.

Da se bo 17. oktobra v Cankarjevem domu poleg 25 slovenskih vinarjev zbralo enajst châteaujev iz Bordeauxa, štiri šampanjske hiše, vinske kleti iz Burgundije, Toskane (poudariti velja Ornellaio), Španije, Portugalske, Avstrije, Kalifornije in Nove Zelandije, je zaslužen Gašper Čarman, dvakratni državni prvak v sommelierstvu, ki si je tako na mednarodnih tekmovanjih kot tudi z vodenjem podjetja za uvoz vina eVino spletel mrežo poznanstev.

"Predstavil sem jim predvidene sodelujoče vinarje, prireditveni prostor in izkušeno ekipo, s katero bom izpeljal ta projekt. K pozitivni odločitvi je pripomoglo predvsem večletno poznanstvo, zaupanje in prepričanje, da bo festival zares predstavil sam vinarski vrh. Veseli me, da dogodek organiziramo v Cankarjevem domu, ki je najpomembnejši slovenski hram kulture in zagotavlja raven, ki ga naša prireditev potrebuje, tako po pomenu, ki ga ima ta prostor, kot po logističnih pogojih, ki so nujni za ustrezno izpeljavo tovrstnega festivala," razlaga Čarman, kako mu je uspelo pritegniti v Slovenijo toliko velikih imen.

Na festivalu se bo, jasno, točilo tudi Čarmanovo vino, Gašper, ki ga prideluje s pomočjo briškega enologa Darinka Ribolice.

Večji del vstopnic že pošel
Obiskovalci bodo na festivalu, ki se za stroko odpre ob 11. uri, za širšo javnost pa ob 13. uri, konča pa ob 20., imeli možnost okušati vina skupno 65 vinarjev, napovednih je tudi več kot 30
premiernih predstavitev vin, za popestritev okusa pa bodo poskrbeli tudi destilati Distillerie Berta, konjak Tesseron, srbsko žganje Zarić, gin Martin Miller's ter gin&tonic Fever Tree. Organizatorji obljubljajo, da bodo poskrbeli tudi za kulinarično podlago, pri čemer navajajo španski pršut Pata Negra Blazquez.

V prodaji je bilo 250 vstopnic po nekoliko nižji ceni, ki so že pošle. Zdaj je na voljo omejeno število vstopnic po 40 evrov. Cena bo v nadaljevanju višja, trenutno pa lahko vstopnice kupite na prodajnih mestih Eventima (na njihovi spletni strani in bencinskih servisih Petrol in OMW), v Cankarjevem domu, v eVino baru in na spletni strani eVina.

Seznam sodelujočih:

Francija: Château Pontet-Canet, Château Giscours, Château du Tertre, Château Calon Segur, Château Capbern Gasqueton, Château Smith Haut Lafitte, Château Grand Puy Lacoste, Château Lacoste Borie, Château Cote de Bateau, Château Poujeaux, Château Saint Pierre, E. Guigal, Champagne Serge Mathieu, Maison Vincent Girardin, Louis Max, Marchand Tawse, La Chablisienne, Bailly Lapierre, Mouchonat Lucas, Champagne Delamotte, Champagne Pol Roger, Champagne Ruinart.

Italija: Ornellaia, Ferrari, Jermann, Trevisol, Gravner, Castelo Banfi, Tua Rita, Zidarich.

Španija: Vega Sicilia, Torremilanos.

Portugalska: Casa Alexandre Relvas.

Madžarska: Oremus

ZDA (Kalifornija): Stonestreet Wines, Kendall-Jackson Winery, Mt. Brave Wines.

Nova Zelandija: Mount Nelson, Ram's Hill

Slovenija: Dolfo, Edi Smičič, Gašper, Istenič, Joannes, Klet Brda, Kmetija Dobuje, Kobal vina, Korenika & Moškon, Vinska klet Metlika, Simčič Marjan, Movia, Pasji rep, Posestvo Burja, Steyer vina, Sutor, Ščurek, Šumenjak, Blažič, Frešer, Šturm, Vinakoper, Vinarstvo Dora Erzelj, Mavrič.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
JVK
# 20.09.2016 ob 07:14
vsako vino je dobro če je le dobro : )
Herr Flick
# 20.09.2016 ob 08:17
Kajaaaaa.......Gašper "IZDELUJE" vino? Haloooo?
keka77
# 20.09.2016 ob 13:09
Herr Flick mi je ze jasno to, seveda bo slo, jaz sem sicer apeliral na nekaj drugega... Bo slo?
Herr Flick
# 22.09.2016 ob 11:00
Hvala Kaja.
Haso
# 21.09.2016 ob 05:07
A bi tudi smarnica?
keka77
# 20.09.2016 ob 11:06
Herr Flick, ravno toliko kot ga izdeluje Novak Džoković.. Edina razlika je, da se napram Novaku Čarman vsaj razume na vina.. ;-)
keka77
# 20.09.2016 ob 10:48
Mihaing, kaj je narobe s tem? Je pac pomemben dogodek in se o tem pise. A je tudi kaksen kuharski festival slučajno te dni?
amauri08
# 20.09.2016 ob 06:58
Ni ga čez vino Andree Pirla, tu ni nobenega dvoma!
Loso
# 20.09.2016 ob 21:05
Pridelek.
Herr Flick
# 20.09.2016 ob 12:17
keka77

Vino ni izdelek. V najslabšem slučaju je proizvod, če najlepše pa pridelek. Bo šlo?
mihaing
# 20.09.2016 ob 09:42
Vsaki dan članek o vinu. Ima kdo na novinarski strani velike težave z alkoholom? Po rubriko kulinarika spada marsikaj drugega...
Kazalo