Obiskovalce prosijo za razumevanje in verjamejo, da je trenutno stanje mogoče premagati. Foto: Postojnska jama
Obiskovalce prosijo za razumevanje in verjamejo, da je trenutno stanje mogoče premagati. Foto: Postojnska jama

"Obveščamo vas, da z današnjim dnem, 13. marca 2020, za obiskovalce zapiramo Postojnsko jamo (in druge znamenitosti v Parku Postojnska jama), gostinske, trgovinske in nastanitvene obrate. Zaprtje velja za vse vrste ogledov Postojnske jame, Predjamskega gradu, Vivarija, razstave EXPO jama kras in Tajnih prostorov Hotela Jama," so sporočili iz Postojnske jame.

Dodali so, da gre za ukrep v okviru razglašene epidemije in da morebitne obiskovalce prosijo za razumevanje. "Verjamemo, da lahko z doslednim upoštevanjem priporočil in predpisanih ukrepov premagamo trenutno situacijo."

Težave z odpovedmi že februarja

Z odpovedmi so imeli v Postojnski jami sicer težave že februarja, saj turisti iz Kitajske, Hongkonga in Tajvana v Postojnski jami skupno predstavljajo okoli devet odstotkov vseh obiskovalcev.

V Škocjanskih jamah so v sredo našteli zgolj 13 obiskovalcev. Foto: Borut Lozej
V Škocjanskih jamah so v sredo našteli zgolj 13 obiskovalcev. Foto: Borut Lozej

Težavo je že takrat predstavljalo zapiranje letalskih linij iz Kitajske, ki je velikokrat tudi država prestopanja za potnike iz Južne Koreje, Japonske, Hongkonga, Tajvana in Singapurja. "Če letalske linije niso vzpostavljene, je normalno, da ljudje z agencijami, ki so organizirale potovanja v Evropo, ne morejo niti prihajati," so poudarili.

Ukrep tudi v Škocjanskih jamah

Kot je sinoči poročala Televizija Slovenija, so se za zaradi varnosti za zaprtje odločili tudi v parku Škocjanske jame. Park bo tako zaprt najmanj do 3. aprila.

Obiskovalci tja namreč prihajajo z vsega sveta, kar trenutno predstavlja veliko zdravstveno tveganje za vse zaposlene.

Hkrati pa je tudi obisk v zadnjih dneh močno upadel – v sredo so denimo našteli zgolj 13 obiskovalcev.

Zapiranje turističnih točk po Sloveniji