Brez narezkov na turističnih kmetijah ne gre. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Brez narezkov na turističnih kmetijah ne gre. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mislim, da smo na pravi poti, a bo treba še veliko narediti, saj je turizem nikoli končana zgodba, v katero je treba ves čas vlagati. To gostje zelo cenijo," je dejal Tušar, ki je vesel tudi raznih zanimivih produktov, kot so podzemne sobe ali hišice na drevesih. Podzemne sobe so na Majeriji na Vipavskem umestili pod zeliščni vrt. Foto: RTV SLO

Ključ do uspešne prihodnosti pa je nadaljnje vlaganje v nove produkte, pravi predsednik Združenja Venčeslav Tušar.

Kot je ob robu 18. tradicionalnega srečanja Združenja turističnih kmetij Slovenije, ki je potekalo v torek v Begunjah na Gorenjskem, povedal predsednik Združenja Venčeslav Tušar, je ključ do uspešne prihodnosti nadaljnje vlaganje v nove produkte.

Tušar na svoji turistični kmetiji v Zakojci opaža, da se število gostov in prenočitev, ki jih ustvarijo, iz leta v leto povečuje. Po podatkih združenja so tudi na drugih turističnih kmetijah lani dosegali boljšo zasedenost turističnih zmogljivosti kot leto pred tem.

"Mislim, da smo na pravi poti, a bo treba še veliko narediti, saj je turizem nikoli končana zgodba, v katero je treba ves čas vlagati. To gostje zelo cenijo," je dejal Tušar, ki je vesel tudi raznih zanimivih produktov, kot so podzemne sobe ali hišice na drevesih. "Če kmetije znajo svoje produkte dobro predstaviti, so lahko velika zgodba o uspehu," je prepričan.

Kot je pojasnil, se hkrati s povečevanjem obiska turističnih kmetij povečuje tudi število turističnih postelj. "Mislim, da je želja vsakega, ki še nima 30 postelj, da bi jih imel. Najpomembneje pa je, da ima vsak toliko postelj, kolikor gostov zmore sprejeti in jih postreči z domačo hrano, pridelano na kmetijah," je izpostavil.

Želje za prihodnost?
V Sloveniji je okoli 900 registriranih turističnih kmetij, ki delujejo kot izletniške kmetije, vinotoči, osmice in turistične kmetije z nastanitvijo. V združenje, ki je bilo ustanovljeno leta 1997, je včlanjenih okoli 400 kmetij.

Združenje turističnih kmetij Slovenije si prizadeva za povečanje zasedenosti zmogljivosti, s čimer omogoča višje prihodke kmetij iz turistične dejavnosti, nova delovna mesta na kmetijah ter ohranjanje poseljenosti podeželja.

Kot pravi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cveto Zupančič, se združenje turističnih kmetij nanje obrača s konkretnimi željami in zahtevami po rešitvah, ki so potrebne za opravljanje njihove dejavnosti v državnih predpisih. Najpogosteje so težave povezane z uvajanjem dopolnilnih dejavnosti in s področjem davkov.

Združenje dobro sodeluje tudi s kmetijskim ministrstvom. Kot pravi Tušar, se trudijo zadeve s predpisi urejati tako, da lahko kmetije normalno delajo. Bistveno je, da so vedno prisotni pri sprejemanju različnih zakonov, da se ne bi sprejeli kakšni predpisi, ki bi kmetije "res potolkli."

Srečanja v Begunjah se je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki je opozoril na aktualno javno razpravo glede spremembe o zakonu o katastrskem dohodku, ki bi lahko vplival tudi na delovanje turističnih kmetij.

Židan o davčnih blagajnah
Glede vprašanja davčnih blagajn je minister prepričan, da je treba razmišljati o argumentu, da "če je neka dejavnost zadosti majhna, potem je ne obremenjevati z davčnimi blagajnami, ker se bodo posledično ljudje ustrašili in dejavnost tudi opustili". Ob tem si želi, da bi se to področje uredilo na način, da davčne blagajne ne bi bile veliko breme za kmetije.

Povedal je tudi, da bo Slovenija letos začela vpeljevati shemo Izbrana kakovost. Ta znak bo potrošniku jasno pokazal, da izdelek ni le proizveden v Sloveniji, temveč je tudi iz slovenske surovine, kar bo nadzorovala inšpekcija.