Z občutnim zvišanjem zagrožene najvišje kazni želijo oblasti v katalonski prestolnici lastnike prisiliti, da nastanitve prijavijo in pridobijo ustrezno dovoljenje. Foto: EPA
Z občutnim zvišanjem zagrožene najvišje kazni želijo oblasti v katalonski prestolnici lastnike prisiliti, da nastanitve prijavijo in pridobijo ustrezno dovoljenje. Foto: EPA
false
Za državo je vztrajno naraščajoče število turistov dvorezni meč - po eni strani so gonilo sicer šibkega španskega gospodarstva, po drugi strani pa krepko načenjajo živce prebivalstvu in obremenjujejo tako javni prevozni sistem in ceste kot obalo, ki je v poletnih mesecih videti kot razstavni pano sardin. Foto: Reuters

Katalonija je pred štirimi leti sprejela zakon, ki zahteva, da se stanovanja, namenjena turistom, registrirajo in pridobijo dovoljenje za opravljanje dejavnosti. Z občutnim zvišanjem - odločili so se za kar 30-kratno povečanje dosedanje - zagrožene najvišje kazni želijo oblasti v katalonski prestolnici lastnike prisiliti, da nastanitve prijavijo in pridobijo ustrezno dovoljenje.

Decembra lani so v Barceloni na podlagi tega zakona kaznovali tako Airbnb kot njegovega glavnega tekmeca HomeAway. Oba sta morala plačati 30.000 evrov, kar je bilo po takratni ureditvi največ, kar je bilo kršilcem mogoče dosoditi za oddajanje stanovanj, ki niso imela dovoljenja za oddajo.

Ta teden je mestni svet sprejel odločitev, da kazen za tovrstno početje dvigne na 600.000 evrov, saj je mesto kot eden izmed najbolj priljubljenih evropskih turističnih krajev močno na udaru.

Strah, da bi pregnali revnejše domačine
S tem, ko se je razširila priljubljenost oddajanja stanovanj prek tovrstnih strani, se je močno dvignila cena nepremičnin, kar je razjezilo domačine, poleg tega pa jim gresta v nos tudi rajanje turistov in hrup, ki ga ti povzročajo v najbolj priljubljenih soseskah.

Ker so spletni posredniki, čeprav niso imeli dovoljenja za posredovanje, to početje nadaljevali, se je mestna oblast odločila ukrepati ostreje.

Županja Ada Colau, sicer aktivistka za ustavitev deložacij, se namreč boji, da bi povečan obseg oddajanja stanovanj turistom utegnil pregnati revnejše domačine in tako skaziti mestni šarm.

Poleg tega, da je zavoro potegnila pri ponudnikih zasebnih namestitev, je županja za eno leto ustavila tudi podeljevanje novih hotelskih licenc.

Ostro tudi drugje po svetu
Podobne prijeme je predhodno že izvedla oblast v San Franciscu, od koder sicer prihaja Airbnb. V skladu z novo zakonodajo bo podjetje kaznovano s 1.000 dolarji dnevno za vsako ponudbo na spletni strani, ki ne bo vnaprej registrirana. Registracijski postopek morajo ponudniki nastanitve opraviti osebno in plačati 50 dolarjev dajatve.

V Berlinu so medtem uvedli celo prepoved oddajanja zasebnih stanovanj prek sistema Airbnb, veljati pa je začela s 1. majem. Nova pravila onemogočajo kratkotrajno oddajanje celotnih stanovanj oz. hiš v turistične namene, če za to niso ustrezno registrirana. Še vedno pa lahko lastniki na tak način oddajajo sobe.