Kje boste unovčili turistične bone? Foto: EPA
Kje boste unovčili turistične bone? Foto: EPA

"Konec tedna je v določenih trenutkih prihajalo do manjših tehničnih težav, kot so težave z iskalnikom, težave z unovčevanjem že rezerviranih bonov, ki pa so jih naši informatiki sproti odpravljali. Ves čas so bili uslužbenci Finančne uprave RS (Furs) tudi v stiku s ponudniki," so povedali na Fursu.

Od petka, ko je bilo mogoče bone prvič unovčiti, do nedelje do 23. ure je bilo ob unovčitvah po podatkih Fursa opravljenih še 1936 dodatnih rezervacij bonov. To pomeni, da je receptor ob prihodu gosta v nastanitev v receptorski portal za unovčevanje bonov vnesel podatke, kdo ga bo uporabil in v kakšni višini, s čimer so se rezervirala sredstva.

Tako ponudnik nastanitvenih zmogljivosti zagotovi, da ima njegov gost na bonu dovolj sredstev za plačilo v želeni višini, preprečijo pa se tudi morebitne goljufije, ko bi denimo isti bon hkrati poskusil s potrdilom prvotnega upravičenca o prenosu unovčiti nekdo drug.

Bon se sicer unovči, ko se gost odjavi iz nastanitve oziroma ko mu ponudnik nastanitve izstavi račun.

200 ali 50 evrov

Turistični boni, za katere bo država skupaj namenila 345 milijonov evrov, so eden izmed nosilnih ukrepov iz tretjega protikoronskega svežnja, ki ga je državni zbor sprejel konec maja. Prejeli so jih vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 13. marec 2020, in sicer rojeni do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov.

Bone, ki so deljivi in jih je mogoče unovčiti v večkratnem znesku, je mogoče za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji uporabiti do konca leta. Vpogled v stanje bona je mogoč v mobilni aplikaciji eDavki.