Okoli pol milijona prebivalcev Slovenije se zaradi pandemije novega koronavirusa ni odpravilo na potovanje. Foto: Reuters
Okoli pol milijona prebivalcev Slovenije se zaradi pandemije novega koronavirusa ni odpravilo na potovanje. Foto: Reuters

Medtem ko je v zadnjih letih veljalo, da prebivalci Slovenije v 2. četrtletju opravijo okoli milijon zasebnih potovanj, je letošnja številka zasebnih potovanj dosegla le 410.000, kar je za skoraj dve tretjini manj kot v istem obdobju lani.

V 2. četrtletju leta 2019 je potovalo več kot 37 odstotkov ljudi, letos pa je na vsaj eno zasebno potovanje odšlo le 15 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih najmanj 15 let. To je toliko, kot jih je odšlo v 1. četrtletju letošnjega leta, poroča Statistični urad Republike Slovenije.

Glavni razlog pandemija

1,5 milijona Slovencev, starih vsaj 15 let, se v 2. četrtletju leta 2020 ni odpravilo na nobeno zasebno potovanje. To pomeni, da se je kar 85 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije odpovedalo potovanju. Kar tretjina je za razlog, zakaj niso potovali, navedlo pandemijo novega koronavirusa. Četrtina ni potovala zaradi pomanjkanja prostega časa, preostal delež prebivalcev pa se je potovanjem odrekel, ker niso čutili potrebe po potovanju, niso mogli oditi zaradi zdravstvenih razlogov ali pomanjkanja finančnih sredstev, za nekatere pa ta letni čas ni bil primeren za potovanje.

Tokrat večina zasebnih potovanj v Sloveniji

Običajno so se prebivalci Slovenije v 2. četrtletju odpravili na oddih v tujino. Leta 2019 sta bili tam v tem obdobju opravljeni skoraj dve tretjini vseh zasebnih potovanj.

Letošnja slika pa kaže drugače. 52 odstotkov vseh zasebnih potovanj v 2. četrtletju 2020 je bilo namreč opravljenih v Sloveniji, preostalih 48 odstotkov pa v tujini. Od tega je bil v 92 odstotkov primerov cilj Hrvaška. Zasebna potovanja so trajala povprečno 3,6 prenočitve. V Sloveniji je povprečno zasebno potovanje trajalo 2,7 prenočitve, v tujini pa 4,6.

Slovenski turisti so prebivali tako v najetih kot tudi v nenajetih nastanitvenih objektih. S 36 odstotki prevladujejo tisti, ki so zasebna potovanja opravili v lastnem počitniškem bivališču. 18 odstotkov je najelo zasebne sobe in apartmaje, 16 odstotkov je počitnice preživelo v hotelih, 14 odstotkov v kampih, odstotek manj pa pri sorodnikih ali prijateljih.