Kot so prepričani v Tržiču, kjer so v zadnjih letih veliko vložili v razvoj turizma, so prav manjše destinacije z razpršeno ponudbo z vidika okužb varnejše.

Ena najbolj znanih prireditev v Tržiču je zagotovo Šuštarska nedelja. Foto: BoBo
Ena najbolj znanih prireditev v Tržiču je zagotovo Šuštarska nedelja. Foto: BoBo

Vodilne turistične destinacije so že predlagale številne ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa na področju turizma. Nekaj pomembnih aktivnosti sta izvedli tako Slovenska turistična organizacija (STO) kot ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, predvsem ko gre za javne razpise.

"Žal pa ti razpisi niso prilagojeni oziroma namenjeni manjšim destinacijam in ponudnikom, ki turistično dejavnost večinoma opravljajo kot dopolnilno, četudi z odvajanjem promocijske takse prispevajo sredstva v proračun Slovenske turistične organizacije, ki je namenjen načrtovanju in izvajanju trženja ter promocijo celovite turistične ponudbe Slovenije," pa opozarjajo v Občini Tržič.

Na občini sicer podpirajo večino ukrepov, ki jih predlagajo različna združenja in vodilne destinacije, hkrati pa posebej opozarjajo, da morajo biti predvideni ukrepi podpore, pomoči in okrevanja enakopravni, linearni ter ne smejo vključevati zgolj vodilnih destinacij in ponudnikov.

Sorodna novica Tržič ni pozabil Peka, ki je obuval cele generacije

Pismo pristojnim

Z občine so zato pred dnevi na gospodarsko ministrstvo, na STO ter na predsednika vlade naslovili poziv za pripravo ukrepov sofinanciranja promocije in razvoja turistične ponudbe za poletno ter jesensko-zimsko sezono tudi za manjše, vodilnim podporne destinacije.

Poudarili so, da je mogoče pričakovati, da bodo destinacije, ki že imajo visoko prepoznavnost v turizmu, okrevale hitreje. "Po našem mnenju pa bodo manjše destinacije, ki imajo več razpršenih zanimivih turističnih točk in možnosti za outdoor turizem, v povezavi s širjenjem epidemije tudi varnejše od destinacij, kjer je na manjšem prostoru pričakovati večje število ljudi," so dodali.

V nekaj letih 800-odstotna rast nočitev

Predlagajo, da ukrepi za vnovičen zagon upoštevajo dejavnik, da se nekatere manjše, a izvirne destinacije v zadnjih letih lahko pohvalijo z velikim razvojem. Turizem v Tržiču se je tako s sistematičnim delom in velikimi vlaganji lastnih sredstev v zadnjih letih razvil v eno najpomembnejših gospodarskih panog. Od leta 2013 do 2019 je Tržič beležil več kot 800-odstotno rast nočitev, 85 odstotkov gostov pa predstavljajo tujci.

"Turizem je gospodarska panoga, v katero smo Tržičani v zadnjih petih letih veliko vložili in dosegli tudi velike rezultate. Ne bomo si dovolili tega, da bi zaradi epidemije obstali na pol poti," je izpostavil tržiški župan Borut Sajovic in dodal, da je bilo glede na povratne informacije njihovo pismo pozitivno sprejeto.

"Ostati moramo pri dejstvu, da bomo letos, mogoče pa tudi v naslednjih letih, čim več dopustovali doma, in se zavedati, da bo Slovenija turistična država, če bo turizem povsod, ne samo v Ljubljani, Portorožu, Bledu, Kranjski Gori in Bohinju," je dejal Sajovic, ki je prepričan, da bodo prav tisti, ki ponujajo nišni, individualni turizem z razpršeno ponudbo, po umiku krize še uspešnejši.