Hrvaški gorski reševalci imajo prav poseben status, Hrvati pa radi prebirajo njihove nemalokrat cinične objave. Foto: HGSS
Hrvaški gorski reševalci imajo prav poseben status, Hrvati pa radi prebirajo njihove nemalokrat cinične objave. Foto: HGSS
Člani HGSS v akciji. Foto: HGSS

Pred dnevi so tako iz kanjona Velike Paklenice reševali izgubljeno belgijsko družino s tremi mladoletnimi otroki. Našli so jih okoli 23. ure, dehidrirane, dezorientirane in izčrpane.

S seboj niso vzeli ne vode ne svetilke, kar so pripomnili tudi reševalci v sporočilu za javnost, da so družino rešili.

Na srečo se je za Belgijce hrvaška epopeja srečno končala, a vsi nimajo take sreče.

HGSS turiste in amaterske pohodnike redno opozarja, da planinarjenje ni "sprehod po parku" in da je treba za pohod v gore uporabljati pamet – in opremo, jasno.

Zlasti tega zadnjega dela mnogi očitno še vedno ne jemljejo resno.

Satirični komentar HGSS-a
Ker so pri HGSS-ju nemalokrat zelo neposredni pri svojih kritikah ležernih pohodnikov, so na hrvaški satirični strani Net.hr pred časom objavili fotomontažo table ob vhodu v narodni park Velebit z robatim "sporočilom HGSS-a".

"Cena vstopnice – 30 kun. Cena vstopnice, če vstopate v japonkah 7.030 kun," so zapisali ob fotomontaži lesene table s cenikom. Ob tem pa pripis: "HGSS-u je dovolj reševanja vaših riti iz brezen, ker ste za planinarjenje obuli natikače."

Šalo na stran, je pa HGSS lani zares objavila fotografijo rešenega turista z natikači na nogah.

"Ta tip je bil v bermudkah s temle na nogah, brez vode in telefona sredi ničesar. Naravna selekcija ponovno ni opravila svojega dela," so zapisali v angleščini s pripisom "#dragituristi #112 #preživelsemdopustnahrvaškem".

Junija so na svoji strani objavili prispevek "Biokovo in natikači NE!" s fotografijo nog v običajnih gumijastih natikačih in pripisom "Ta obutev že leta ni več trendi, v planinah že od nekdaj ni trendi. Če ne greste na poroko v kopalkah, zakaj bi šli na Biokovo v šlapah?".

Prejšnji teden pa so na svojih družbenih omrežjih objavili sporočilo objestnim voznikom: "Dragi naši, če je na avtocesti gneča, z dirkanjem po odstavnem pasu ne samo tvegate kazen in onemogočate prehod reševalnim vozilom, ampak tudi vsem sporočate svoj IQ."