Pot na Lipanski vrh je strma, a nezahtevna. Foto: MMC RTV SLO
Pot na Lipanski vrh je strma, a nezahtevna. Foto: MMC RTV SLO
Med Lipanskim vrhom in Triglavom je le Krma. Triglav je - tudi zaradi svoje velikosti - videti zelo blizu. Foto: MMC RTV SLO

Z avtomobilom se pripeljite do Mrzlega Studenca na Pokljuki, od koder se zapeljete po gozdni cesti čez Kranjsko dolino do konca ceste v Medvedovi konti. Od tam je do Blejske koče (1603 m), izhodišča za Lipanski vrh, 30 minut.

PD Bled je leta 1976 od blejskih kmetov kupilo staro pastirsko kočo in jo v naslednjih dveh letih predelalo v planinsko kočo. Blejska koča stoji na planini Lipanca in je priljubljena končna točka in tudi vmesna točka do okoliških vrhov, predvsem do Debele peči (2008 m) in Lipanskega vrha (1968 m).

Do slednjega je še eno uro, in če ste do Blejske koče hodili po ne najbolj strmem terenu, se nagib od Blejske koče naprej precej poveča. A vendar je pot nezahtevna in primerna tudi za manj izkušene planince.

Z vrha, katerega stene se navpično spuščajo v dolino Krma, se lepo vidi Triglav z okoliškimi vrhovi, proti jugu pa se vidijo širni gozdovi Pokljuke.

Bolj zahtevni planinci lahko prehodijo še nekaj dodatnih kilometrov po Julijskih gorah. Iz Lipanskega vrha se lahko odpravite na Debelo peč, spustite se lahko v Krmo, ki leži v globini pod Lipanskim vrhom, lahko pa greste še proti Viševniku.

N. G.