Hoja po ledeniku ni enostavna, zato je morda bolje, da vas na vrh Skandinavije popelje izkušen gorski vodnik. Foto: MMC RTV SLO/ Janja Pavlič
Hoja po ledeniku ni enostavna, zato je morda bolje, da vas na vrh Skandinavije popelje izkušen gorski vodnik. Foto: MMC RTV SLO/ Janja Pavlič
Severni jeleni
Velika verjetnost je, da se bo čreda severnih jelenov prav presenečeno ustavila na svoji poti in si tako ogledovala čudno gručo ljudi, ki se je znašla na njihovem terenu. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

Galdhøpiggen je z 2469 metri najvišja gora na Norveškem in v Skandinaviji. "Boj" za naziv najvišjega je dobil šele pred leti - glede višine Galdhøpiggena in višine gore Glittertind se je namreč konstatno pojavljala dilema, saj je Glittertind prav do vrha pokrit z ledenikom. A težava se je razrešila pred leti, ko se je ledenik na Glittertindu zmanjšal, in "krona" je pripadla Galdhøpiggenu.

Če se torej odločite za vzpon na Galdhøpiggen, lahko brez pomišljanja poveste, da se odpravljate na "streho Skandinavije". Najbolj priljubljena smer vzpona je izpred koče na grebenu Juvasshytta, na 1850 metrov nadmorske višine.

Pot vas najprej vodi čez kamniti predel, a kmalu dosežete ledenik Styggebreen, kjer si je treba nadeti opremo za hojo po ledenih ploskvah. Naveza med pohodniki je obvezna, saj se vam pod nogami še prehitro lahko vdre in padete v ledeno razpoko. Če hoje po snegu niste navajeni, si lahko v dolini najamete lokalnega vodnika.

Po približno uri hoje po ledeniku se bo pot začela strmo vzpenjati, a do vrha ni več daleč. Svojega cilja sicer ob koncu ne boste mogli gledati pred seboj, zato vas pogled na majhno kočo, ki vas naenkrat preseneti izza ovinka, toliko bolj razveseli.

Če za vzpon izberete pravi, sončen dan, vas gora nagradi z izjemnim pogledom na okoliške vrhove, pokrite z večnim snegom. V nasprotnem primeru se lahko pogrejete v kamniti koči in žigosate razglednico ali planinsko knjižico za spomin.

Ana Svenšek