Letošnja poletna planinska sezona je ena boljših v zadnjih petih letih. Svoj vrhunec je pričakovano doživela avgusta, a z jasnim in toplim vremenom septembra postavila piko na i dobri sezoni. Foto: Manca Čujež
Letošnja poletna planinska sezona je ena boljših v zadnjih petih letih. Svoj vrhunec je pričakovano doživela avgusta, a z jasnim in toplim vremenom septembra postavila piko na i dobri sezoni. Foto: Manca Čujež
false
S poletno sezono so zadovoljni v Aljaževem domu, ki bo odprt vsaj še do 17. oktobra. Foto: Manca Čujež
false
Dom na Smrekovcu je poleti obiskalo precej več tujcev kot prejšnja leta. Foto: Manca Čujež

Planinska zveza je ob koncu poletne planinske sezone izvedla oceno uspešnosti obratovanja planinskih koč na osnovi vprašalnika, ki je zajel primerjavo sezone v zadnjem petletnem obdobju glede na število gostov, število prenočitev, število prenočitev tujih gostov in oceno prometa. Povratne informacije je pridobila za dobro četrtino od 164 oskrbovanih planinskih koč - poleg njih je še 15 bivakov.

"Po oceni oskrbnikov je letošnja sezona v planinskih kočah med boljšimi glede na povprečje zadnjih petih let. Tri petine koč imajo boljši skupni promet, po njihovi oceni je boljši za devet odstotkov glede na zadnje petletno povprečje. Obisk na kočah je višji za šest odstotkov od zadnjega petletnega povprečja. Zelo dobra je bila sezona glede spanja v planinskih kočah, saj se je tako delež števila prenočitev kot delež tujcev povečal za deset odstotkov," je izsledke analize strnil Dušan Prašnikar z zveze.

Zelo dobro sezono so imele predvsem planinske koče v visokogorju, kjer je obisk v še večji meri odvisen od jasnega in stabilnega vremena. Nekatere koče - kot na primer Vodnikov dom na Velem polju, Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti in Krekova koča na Ratitovcu - sezono ocenjujejo celo kot eno najboljših v daljšem časovnem obdobju vsaj desetih let.

Nižje ležeče koče so v povprečju prav tako imele dobro sezono, a ne tako izrazito kot višje ležeče. Kljub splošno zelo dobri sezoni so nekatere koče sezono ocenile kot slabšo od povprečja. "Ne glede na splošno zelo dobro sezono pa velja omeniti, da se stroški za vzdrževanje in samo poslovanje planinskih koč iz leta v leto višajo, tudi zaradi zakonodajnih predpisov, ki v večini primerov koče izenačujejo z drugimi gostinsko-nastanitvenimi objekti," je še izpostavil Prašnikar.

Z letošnjo sezono so prav tako zadovoljni v Aljaževem domu v Vratih, saj je bil obisk tujcev še večji kot v preteklih letih. Zelo veliko je bilo letos Poljakov, tudi Nemcev, Čehov in Angležev, slovenski obiskovalci pa so večinoma dnevni gostje. Septembra je bilo izrazito lepo vreme, kar se pozna na celotni sezoni, julij je bil malce slabši, avgust pa primerljiv z lansko sezono. Dom ostaja vse dni v tednu odprt zagotovo še do 17. oktobra, morda še teden dlje, odvisno od vremenskih razmer.

Koče ponekod zaprle vrata
Visokogorske koče v Julijskih Alpah so z izjemo Doma na Komni, ki je odprt vse leto, že vse zaprle svoja vrata, planinci lahko na zasilno oskrbo računajo še pri meteorologih v Triglavskem domu na Kredarici ter na možnost počitka v neoskrbovanih zimskih sobah in bivakih, tudi novem bivaku na Kaninu in prenovljenem Bivaku II na Jezerih, ki sta bila postavljena konec poletja. Stalno odprti tudi jeseni in pozimi ostajajo Planinski dom Tamar v Julijskih in Domžalski dom na Mali planini v Kamniško-Savinjskih Alpah ter številne nižje ležeče koče, medtem ko so preostale prešle na jesensko-zimski delovni čas in so odprte le ob koncu tedna in praznikih.

Na začetku oktobra so planinske koče v visokogorju večinoma zaprle svoja vrata, nižje ležeče pa prešle na jesensko-zimski delovni čas. Podatki o trenutni odprtosti planinskih koč po Sloveniji so zbrani na spletni strani PZS-ja.