Mala Mojstrovka je dostopna po južni smeri, kjer je pot dokaj lahka, in po severni steni, ki je primerna le za pogumne planince. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Mala Mojstrovka je dostopna po južni smeri, kjer je pot dokaj lahka, in po severni steni, ki je primerna le za pogumne planince. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Prepričan sem bil, da gre za izkušene alpiniste, ki bodo v nedeljskem dopoldnevu po prepadnem brezpotju krenili proti vrhu. Toda izkazalo se je, da gre za običajne planince iz Češke. S čeladami in opremo za samovarovanje so bili zgledno opremljeni, vendar so zelo počasi napredovali, zato sem jih, ko sem precej negotov tudi sam vstopil v najzahtevnejši del Hanzove poti, hitro prehitel in bil čez manj kot uro že na vrhu.

Ni za tiste z vrtoglavico
Izkušnja je bila nepozabna. Tako razgledno in izpostavljeno pot v Julijcih težko najdeš. Ves čas si v steni in se vsaj z eno roko držiš za jeklenico. Priznam, da na nekaterih odsekih raje nisem zrl v prepad, čeprav je stena odlično zavarovana. Ko se povzpneš nad vrh Šitne glave, se pot vendarle zravna in čaka te prečenje melišča. Sledi še naskok na vrh, vmes pa se ti za nagrado odpre osupljiv pogled na bližnje prepadne stene, na Jalovec in Mangart.

Razgled do Velikega Kleka

2332 metrov visoko je razgled izjemen. Čeprav vidljivost ni bila idealna, se je videl tudi Grossglockner (3798 m). Ker je s prelaza Vršič Mala Mojstrovka eden najhitreje dostopnih dvatisočakov, je ob sončnih in toplih koncih tedna gora precej obljudena. Dobrih 700 metrov višinske razlike ne pomeni posebne obremenitve za noge. Za pot navzdol je najprimernejša južna stran, čeprav je na nekaterih odsekih precej grušča, kar ni prav prijetno.