Na Cerkniškem jezeru je poleti zelo malo vode, zato se lahko brez težav sprehajamo po dnu jezera in občudujemo vrtače, požiralnike ter rastje. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič
Na Cerkniškem jezeru je poleti zelo malo vode, zato se lahko brez težav sprehajamo po dnu jezera in občudujemo vrtače, požiralnike ter rastje. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič
Cerkniško jezero
Dno Cerkniškega jezera je poleti razpokano in prekrito z različnim rastjem. Foto: MMC RTV SLO/Brina Tomovič

Cerkniško jezero leži v južnem delu Cerkniškega polja in je največje presihajoče jezero v Sloveniji s površino 26 km2, ko pa je kraško polje poplavljeno, je lahko površina velika celo do 38 km2. Običajno je jezero v večjem obsegu dolgo 7,4 km in široko 3,3 km, v največjem obsegu pa je lahko dolgo do 10 kilometrov in pol in široko pet kilometrov. Največja globina je okoli 10 metrov, gladina pa niha med 546 in 551 nadmorske višine.

Voda se v jezero steka z več strani. Potok Obrh, ki ponikne na Loškem polju, se na površju Cerkniškega jezera prikaže kot potok Štržen. V jezero priteka tudi voda iz podzemlja ene najlepših vodnih jam, Križne jame, vanj pa se stekajo tudi tudi Cerkniščica in vode z Javornikov. Vsa ta voda ponika v požiralnikih na Cerkniškem polju v več smereh: en del priteka kot potok Rak v Rakov Škocjan in naprej pod zemeljsko površino do Planinske jame, kjer se združi z reko Pivko iz Postojnske jame in priteče na plano kot reka Unica, drugi del ponikne proti Planinskemu polju, najdaljšo pot pa naredi voda, ki pride na plan v izvirih pri Bistri.

Voda spomladi in jeseni
Cerkniško jezero, ki je tudi svetovno znano presihajoče jezero, je polno vode v glavnem po jesenskem deževju in spomladi, ko se tali sneg. Presiha maja ali junija, včasih pa tudi pozimi. Jezero obiskovalce navduši s stalnim spreminjanjem svoje podobe in s svojimi naravnimi pojavi ter raznoliko floro in favno, posebno bogastvo pa pomeni tudi več kot 200 vrst ptic.

Spomladi jezero zaživi v vseh svojih oblikah, saj se zaradi taljenja snega napolni z vodo, ki nato ostane do poletja. V tem času se na jezero vrne veliko ptic, ribiči namakajo svoje ribiške palice, jadralci in deskarji pa uživajo v lovljenju vetra v svoja jadra. Zgodaj poleti se na jezeru znajdejo številni kopalci, nato pa jezero vodo izpusti skozi svoje požiralnike in obiskovalcem ponudi le še suho sliko. Jesen prinese močnejše padavine, ki jezero dokaj hitro napolnijo z vodo, zimski čas pa lahko jezero spremeni v veliko drsalno ploskev. Na jezeru so takrat številna tekmovanja v drsanju, hokeju, nekateri pa po in ob jezeru tečejo tudi na smučeh.

V spodnji galeriji si lahko ogledate, kakšne podobe nudi Cerkniško jezero ob koncu poletja.