Na Kaninu so v zadnjih dveh letih za investicije namenili 6,2 milijona evrov. Foto:
Na Kaninu so v zadnjih dveh letih za investicije namenili 6,2 milijona evrov. Foto:
Parkirišče v Kranjski Gori
Kranjskogorčani so kljub zeleni zimi letos uspeli izpeljati pokal Vitranc, ki pa je marsikateremu obiskovalcu ostal v slabem spominu zaradi neurejene okolice. Foto: RTV SLO

Na tem gorenjskem smučišču je letos smučalo le 120.000 smučarjev, kar je kar 35 odstotkov manj kot lani. Izpad dohodka je v primerjavi z lani 40-odstoten.

S sezono, ki jo bodo, tako upajo, podaljšali vsaj še za en mesec, pa niso najbolj zadovoljni niti na Krvavcu. Zaradi 4 milijonov evrov vredne investicije so namreč pričakovali več. Izpad dohodka bo tudi na Voglu, kjer izpadlih pol milijona evrov pozimi ne bodo uspeli nadoknaditi. Sezono so namreč začeli šele 20. januarja.

Kaninu se naložbe obrestujejo
Zadovoljni pa so na Kaninu, saj ga je obiskalo 40 odstotkov več smučarjev kot lani. Z investicijami so uredili dve novi smučarski progi in sedežnico. Smučarjev bo gotovo več tudi v prihodnje, ko se bodo povezali s smučišči na italijanski strani, ob tem pa okrepili tudi bližnje nastanitvene zmogljivosti.

Samo smučišče ni dovolj
Po mnenju direktorja pohorske vzpenjače in GTC Kop Srečka Jesenška je pomanjkanje nastanitvenih zmožnosti slabost slovenskega zimskega turizma. Smučarska središča, ki imajo dovolj prenočitvenih zmogljivosti, imajo manjši izpad, kot tisti, kjer je teh zmogljivosti manj, še ugotavlja Jesenšek.

Slovenska smučišča so sicer v letošnji zimski sezoni skupno v povprečju dosegla manj kot polovico lanskega obiska, temu primeren pa bo tudi izpad prihodkov. Mogoče bo upanje, da se bo sezona podaljšala še naprej v pomlad, prinesla vremenska napoved, ki za ponedeljek in torek napoveduje snežne padavine.