Jurčičevega pohoda se je udeležilo okoli 5.500 ljudi. Foto: Jože Žura
Jurčičevega pohoda se je udeležilo okoli 5.500 ljudi. Foto: Jože Žura
Po Jurčičevi poti 6000 pohodnikov

15 kilometrov dolg pohod se je začel v starem mestnem jedru Višnje Gore. Prvi del poti poteka mimo razvalin starega gradu in Zavrtač na Polževo, ki je s 650 metri nadmorske višine najvišja točka pohoda. Nato pot vodi le še navzdol po razgibani dolenjski pokrajini z bogato naravno in kulturno dediščino, iz katere je naš prvi romanopisec Josip Jurčič črpal navdih za ustvarjanje.

Pohod je okoli 5.500 pohodnikov sklenilo na Jurčičevi domačiji na Muljavi, kjer so pohodnikom in obiskovalcem pripravili bogat kulturni in zabavni program. Tisti z malo več energije so pot lahko podaljšali do vasi Krka in si ogledali Krško jamo ter poslopje stare šole, ki jo je obiskoval Josip Jurčič.

Letošnji pohod je sicer poteka v znamenju 150-letnice izida Jurčičeve Kozlovske sodbe v Višnji Gori, zato bo še bolj literarno obarvan kot običajno. Vodja programa Maja Lampret je pred samo prireditvijo pojasnila: "Pohodniki bodo na startu pohoda v Višnji Gori na občinski stojnici dobili kviz z navodili. Po poti si bodo nato z informativnimi tablami lahko pomagali pri reševanju. Na koncu pa za pravilno rešeno geslo dobijo praktično nagrado."

Za otroke so pripravili tri brezplačne ure Jurčičevih pravljic s karikaturistom, na ogled je tudi razstava likovnih del o Jurčičevi poti, predstavili pa so še najnovejši že enajsti prevod Kozlovske sodbe v Višnji Gori, in sicer v madžarski jezik.

Po Jurčičevi poti 6000 pohodnikov