Praznične prireditve se bodo končale 2. januarja prihodnje leto. Za obiskovalce Stare Ljubljane in prireditev bo omogočeno brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu od 18. do 5. ure. Foto: MMC RTV SLO
Praznične prireditve se bodo končale 2. januarja prihodnje leto. Za obiskovalce Stare Ljubljane in prireditev bo omogočeno brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu od 18. do 5. ure. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljana
Na prizorišču prižiga luči je bil tudi MMC. Foto: MMC RTV SLO
V Ljubljani so se prižgale lučke

V prazničnem decembru bodo v Ljubljani potekale številne prireditve. Prva med njimi je bila Ljudje, prižgimo luč s hkratnim prižigom svetlobne okrasitve mesta.

Prireditelji so zbrane na osrednjem ljubljanskem trgu v napetosti držali dobre pol ure - čeprav so prižig napovedali za ob 17.00. Čakanje so krajšali zborovsko petje pesmi, posvečenih Ljubljani (V Ljubljano, Čez Šuštarski most, Mala terasa ...), ter božični napevi in recitacije. Zaradi mraza, ki je po topli jeseni le pritisnil, so nekateri v množici začeli nestrpno vzklikati: "Zoki, prižgi že te luči!"

In nato je le prišel "Zoki", natančneje župan Zoran Janković, in s pritiskom na stikalo osvetlil mesto, ki se je v hipu spremenilo v pravo božično pravljico. Ljubljančanke in Ljubljančani so nato odhiteli na stojnice po okrepčilo v obliki toplih napitkov in prigrizkov.

Z geometrijo proti kiču
Med novostmi velja omeniti nadgradnjo praznične osvetlitve Vesoljna Ljubljana, ki jo poznamo iz prejšnjih let, z osvetlitvijo, imenovano Rojstvo oblik. Avtor projekta Zmago Modic si je osvetlitev z geometrijskimi oblikami zamislil kot boj proti novoletnemu kiču.

Po Ljubljani je nameščenih več kot 40 kilometrov svetlobnih girland na drevesih in na sedmih smrekah. Tudi za izvedbo programa svetlobne okrasitve je MOL letos namenil približno enak obseg sredstev kot lani. Sprememba letošnje praznične okrasitve je zamenjava dotrajanih elementov, in sicer so Modičeve galaksije zamenjali geometrijski elementi, ki so finančno nezahtevni. Končen obračun stroškov bo sicer znan konec januarja, ni pa predvideno, da bi prekoračil lanskega.

Usklajena podoba praznične Ljubljane
Celostna podoba praznične Ljubljane bo letos bolj enotna in usklajena, saj bodo sejemske hišice v celoti poenotene. Na Cankarjevem nabrežju bo 41 sejemskih hišic, na Pogačarjevem trgu 23, na Prešernovem trgu tri in ena na začetku Petkovškovega nabrežja. Trgovcem in gostincem so z najemom stojnic omogočili, da s svojo ponudbo pridejo tudi na ulice.

V proračunu MOL-a je za prireditve namenjenih 153.000 evrov, stroški okrasitve pa bodo predvidoma znašali 146.000 evrov, pravi direktorica Zavoda za turizem Ljubljana Barbara Vajda. Mestna občina Ljubljana (MOL) bo za financiranje prireditev namenila toliko sredstev kot lani, del sredstev za program pa bodo prispevali donatorji, je pojasnil ljubljanski župan.

Na prizorišču prižiga luči je bil tudi MMC. Spodaj desno si oglejte videoposnetek trenutka, ko je mesto zažarelo v praznični podobi, na ogled pa vam ponujamo tudi nove fotografije okrašene Ljubljane.

V Ljubljani so se prižgale lučke