Obiskovalce Velike planine je že presenetila prva snežna odeja. Foto: Velika planina
Obiskovalce Velike planine je že presenetila prva snežna odeja. Foto: Velika planina
Družba Velika planina je v tej sezoni presegla turistični rekord. Foto: Velika planina

Bela odeja bo sicer najverjetneje kmalu skopnela, saj je zemlja še topla, ob tem pa so v družbi Velika planina dodali še, da si obetajo, da bo letošnja zima bogata s snegom.

Redna letna vzdrževalna dela na Veliki planini so pri koncu in tako bo s ponedeljkom začela znova obratovati nihalka, ki bo vozila po ustaljenem voznem redu – v oktobru bo obratovala: ponedeljek–četrtek: 9.00, 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, od petka do nedelje pa bo med 9. in 17. uro vozila vsako polno uro.

V devetih mesecih je Veliko planino obiskalo 60.000 obiskovalcev, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Nihalka potnike dnevno vozi na planino že od leta 1964, od leta 1996 pa prepeljane potnike štejejo elektronsko. Največ obiskovalcev je od januarja do konca septembra po statističnih podatkih prišlo iz Francije, Nemčije, Italije, Izraela in Češke, narašča število gostov iz Španije.

Rekordna turistična sezona
Letošnja sezona je bila za priljubljeno turistično destinacijo rekordna. V družbi Velika planina, ki skrbi za žičnice in za tri gostinske lokale ob njih, ne skrivajo zadovoljstva ob letošnjih rezultatih, saj je na Veliki planini še vedno večina obiskovalcev, ki se nanjo pripeljejo z žičnicami. Z nihalko se je denimo lani na Veliko planino pripeljalo 66.200 potnikov, kar je deset tisoč več kot leto prej in največ v zadnjih 22 letih, odkar podatke obdelujejo elektronsko.

"Kljub slabšemu vremenu številke kažejo, da bomo presegli lansko rekordno sezono. Lahko povem, da smo že septembra na ravni lanskega celotnega leta," je pred časom za Televizijo Slovenija pojasnil direktor Leon Keder.

Rekordna pa je bila tudi sezona na celotnem kamniškem območju. "Letos smo v Kamniku s turistično sezono nadvse zadovoljni. Zagotovo gre za eno tistih, ki jih štejemo med rekordne," je razložil v. d. direktorja Zavoda za turizem Kamnik Tomaž Simetinger. Samo v prvi polovici leta so namreč našteli 20.000 obiskovalcev, ki so zbrali kar 50.000 prenočitev.