Pohodniki so 15 kilometrov hodili po snegu, blatu, asfaltu, na vrhu Polževega pa jim je tudi precej drselo. Foto: MMC RTV SLO/Jože Žura
Pohodniki so 15 kilometrov hodili po snegu, blatu, asfaltu, na vrhu Polževega pa jim je tudi precej drselo. Foto: MMC RTV SLO/Jože Žura
Pohod po Jurčičevi poti

Pohodniki so premagali 15 km dolgo pot v snegu, blatu, po asfaltnih poteh, najbolj drseče pa je bilo na vrhu Polževega, kjer je na ledenih poteh precej drselo, a so vsi srečno prišli na cilj na Jurčičevo domačijo na Muljavi.

Pohodniki se tako množične prireditve udeležijo zaradi rekreacije, druženja in dobre volje, ki je ni manjkalo na vsej poti. Pohodniki so danes pogrešali le sonce, ki se je pokazalo prav na cilju poti.

Pavel Groznik, ki je bil na vseh pohodih po Jurčičevi poti, je povedal, da je vsaka prireditev nekaj posebnega, saj je pot premagal v različnih vremenskih pogojih, mnogi so pot podaljšali za tri kilometre do vasi Krka.

Na Jurčičevi domačiji sta planinsko društvo Polž in občina Ivančna Gorica pripravila bogat kulturno-zabavni program. Župan Dušan Strnad je napovedal, da bodo pohod zagotovo organizirali do 50. ponovitve. Zbrane sta pozdravila tudi predsednik planinskega društva Polž Aleš Erjavec in podpredsednik Planinske zveze Slovenije Borut Peršolja.

Že sinoči pa so v Višnji Gori predstavili osmi prevod Jurčičevega dela Kozlovska sodba v Višnji Gori. V grščino je delo prevedla višnjegorska rojakinja Lojzka Avajanos, delo pa je ilustriral Janez Kastelic.

Prvi pohod so sicer pripravili pred dvema desetletjema ob 150. obletnici rojstva Josipa Jurčiča, ki je v otroških letih po tej poti hodil v šolo v Višnjo Goro.

Pohod po Jurčičevi poti