Martinovo pomeni simboličen konec vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo izključno od grozdja in vina, je to največji praznik v letu. Foto: Borut Živulović/BoBo
Martinovo pomeni simboličen konec vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo izključno od grozdja in vina, je to največji praznik v letu. Foto: Borut Živulović/BoBo
Utrip v prestolnici. Foto: Borut Živulović/BoBo
Za vinogradnike in druge ljubitelje žlahtne kapljice bodo prihodnji dnevi v znamenju njihovega osrednjega praznika martinovega. Ta v vseh vinorodnih okoljih predstavlja pomemben čas, ko se po starih šegah mošt s krstom spremeni v vino. Foto: Borut Živulović/BoBo
Letošnje dogajanje bo najbolj zgoščeno prihodnji konec tedna, že ta pa se je začelo v Ljubljani in Kopru. Foto: Borut Živulović/BoBo

Vinski praznik se je v prestolnici že začel, in sicer v sklopu vinskih poti. Prireditev v središču Ljubljane se sicer letos s tradicionalnih lokacij, kot so Stritarjeva ulica, Cankarjevo nabrežje in Mestni trg, širi na Prešernov trg in izbrane ljubljanske ulice v bližini, in sicer Miklošičevo, Trubarjevo in Nazorjevo ulico. Kot so poudarili organizatorji, tako skupaj tvorijo povezano celoto prireditve.

Tako to kot prihodnjo soboto se bo ob bogatem kulturno-umetniškem programu predstavilo 160, danes okoli 90, prihodnji teden pa okoli 70 ponudnikov vrhunskega slovenskega vina in odlične kulinarike.

Ob vinskem prazniku je glasno tudi na Obali. Udarno so začeli že v petek s koncertom Parnega valjka.

Večina martinovega dogajanja pa bo letos zgoščena na prihodnjo soboto, saj bo tokrat praznik prav na ta dan. Največ ljudi vsako leto privabi največje javno martinovanje v Mariboru, ki se bo tudi letos, že 34., začelo natanko ob 11. uri in 11 minut. Dogodek organizatorji obogatijo s prihodom vinskih kraljic, bračev in folkloristov, kmečkih žena ter splavarjev in predstavnikov vinskih redov in bratovščin, ki obhodijo mestno jedro, s seboj pa prinesejo jesenske pridelke in dobrote, da se tako na simbolni način zahvalijo jeseni.

Veliko martinovanje bo potekalo tudi v najstarejšem slovenskem mestu Ptuju, kjer je dogodek vedno povezan z začetkom priprav na tradicionalno kurentovanje, saj je ta praznik pri njih znan tudi kot "mali fašenk". Večje ali manjše martinove prireditve bodo prihodnji konec tedna zaznamovale tudi druge dele Slovenije. Med drugim bosta v Ormožu tradicionalna martinova tržnica in martinovanje, številna martinovanja bodo tudi v Halozah, Slovenskih Konjicah in Laškem.

V Prekmurju bo potekal tradicionalni Martinov pohod iz Martjancev oz. Moravskih Toplic, podobno bo v nedeljo tudi v Lendavi. Martinovanji bosta potekali tudi v Ljutomeru in Gornji Radgoni. Na Primorskem velja omeniti martinovanje na Krasu, ki bo na več prizoriščih povezalo vinarsko tradicijo Krasa s pristno kraško kulinariko, kulturo, športom in zabavo. Četrta izvedba ostaja zvesta povezovanju ponudnikov ob Kraški vinski cesti, letošnje število vključenih je rekordno, saj jih bo skupaj več kot sto.

Številne manjše prireditve bodo na Vipavskem, pestro pa bo tudi na Obali, kjer bo najbolj tradicionalna prireditev v Marezigah. Na Dolenjskem bo martinovanje potekalo v Novem mestu in ponekod v Beli krajini, že tradicionalni vinarski praznik v Semiču pa bo šele čez dva tedna. Tudi na Gorenjskem, kjer vinarstvo ni ravno doma, bo prihodnja dva konca tedna znova potekala Vinska pot v rovih pod starim Kranjem.

Policija že izdala opozorila
Ob tem velja opozorilo policistov, da vinjeni ljudje za volanom nimajo česa početi. Policija bo tudi letos v času martinovih dogodkov izvajala poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, zato je bolje in ceneje, predvsem pa varneje ob odhodu na praznovanje izbrati sredstva javnega prevoza, taksije ali alternativne načine vračanja z zabav.

Nekaj utrinkov s sobotnega dogajanja v prestolnici si lahko pogledate spodaj.