Soča je kot nalašč za rafting, kanjonig in druge adrenalinske vodne športe. Foto: BoBo
Soča je kot nalašč za rafting, kanjonig in druge adrenalinske vodne športe. Foto: BoBo

Novinar Mark Hillsdon priznava, da sam nikdar ni bil odvisnik od adrenalina in da starejši ko je, bolj se njegov strah pred višino spreminja v čisto pravo fobijo. Obožuje pa naravo in vodni športi mu v zadnjem času tešijo avanturistične vzgibe - še posebej raftanje.

V zadnjih 30 letih je Bovec pridobil sloves slovenske prestolnice adrenalinskih športov, piše Hillsdon. "Tu Julijske Alpe ponujajo priložnost za pohodništvo, plezanje, jamarstvo in smučanje, pri tem pa so še raj za jadralne padalce. In potem je tu še sama Soča, včasih mirna in vabljiva, spet drugič živa in bučeča, njena čista, turkizna voda kipeča od jeze."

Bovec se je novinarju očitno priljubil - omenja, da so ga v zadnjem stoletju prizadeli vojna in potresi, danes pa v njem najdemo vrsto trgovin in agencij, ki se specializirajo za raftanje. Strokovnjaki za ta šport so prvič prišli v Bovec sredi 80. let, sezona za raftanje pa tu traja od marca do oktobra. V dolini reke Soče lahko izkusite enega najbolj tehnično zahtevnih raftanj v Evropi, varnost pa je ključnega pomena. Opozorilne table so povsod.

"Bovec je najboljši"
Hillsdon se je s svojim dekletom in skupino Hrvatov odpravil na triurno raftanje. Na čelu skupine je bila Madžarka Betty, ki se že osem let poleti redno vrača v Bovec, zime pa preživlja kot smučarska inštruktorica v Avstriji. "Bovec je najboljši za adrenalinske športe. Naj si bo reka ali gore, tu je nekaj za vsakogar," pravi Betty.

Hillsdonu je raftanje nedvomno pognalo kri po žilah. "Včasih si nisem mogel pomagati, da ne bi dobil občutka, da sem tam samo na nori vožnji, da ima voda popoln nadzor nad mojo usodo," piše. Preživel je. In spisal še eno reklamo Sloveniji v tujih medijih.