Opazovalnica, ko je bila še na tleh. Foto: Slovenia Eco Resort
Opazovalnica, ko je bila še na tleh. Foto: Slovenia Eco Resort

Celotna konstrukcija je visoka 18 metrov, s pilotnimi sidri pa težka 150 ton. Služila bo kot razgledna točka, ki bo lahko sprejela do 120 ljudi.

Sprva so z dvema dvigaloma iz ležečega v stoječi položaj dvignili nosilno konstrukcijo, nato pa so nanjo dvignili še lesen objekt, ki bo namenjen posebnim slovesnostim, kot so poroke.

Kot je povedal direktor Slovenia Eco resorta Matjaž Zorman, je lovsko opazovalnico delalo šest ljudi, in sicer tri mesece. Izdelali so jo iz lesa 120 let starih smrek s Pokljuke. Do vrha bo vodilo 100 stopnic, vmes bodo štiri nadstropja s štirimi razglednimi terasami, ki pa jih bodo do konca postavili do novega leta.

"Izdelati nekaj, kar še ne obstaja"
Ideja za objekt je prišla iz želje ustvariti nekaj, kar v svetu v takih dimenzijah še ne obstaja. Opazovalnica je bila tako ustvarjena, da bi bili v svetu bolj prepoznani ter bi tako opozorili na zeleno Slovenijo, je pojasnil Zorman.

Lovska opazovalnica je postala turistična atrakcija, ki bo tako domačim kot tujim obiskovalcem omogočila razgled na Kamniško-Savinjske Alpe in druge privlačne točke Osrednje Slovenije. Hkrati gre za izziv tesarske stroke, prikaz trajnostnega razvoja in tehnične kulturne dediščine, saj je bila izdelana po stari tradicionalni tesarski praksi, in sicer ročno.

Glede vpisa v Guinessovo knjigo rekordov bodo po besedah Zormana sprva vložili informativno prijavo, po kateri bo sledilo tehnično preverjanje. Če jo bodo potrdili, bodo opazovalnico uvrstili na seznam komisije za obisk, ki naj bi se zgodil predvidoma marca prihodnje leto. Sledil bo vpis v knjigo rekordov. Objekt je kot rekord uvrščen zaradi svoje velikosti in po kapaciteti obiskovalcev, ki jih bo lahko sprejel.

Posnetek postavljanja opazovalnice si oglejte spodaj.

Najvišja lovska opazovalnica
Najvišja lovska opazovalnica