Kongresni trg je bil v vsem obdobju 20. stoletja osrednji prostor, povezan s pomembnimi dogodki slovenske zgodovine. Foto: Galerija S
Kongresni trg je bil v vsem obdobju 20. stoletja osrednji prostor, povezan s pomembnimi dogodki slovenske zgodovine. Foto: Galerija S
To je že sedma razstava, ki jo je Muzej novejše zgodovine Slovenije pripravil v sodelovanju s Festivalom Ljubljana oziroma od letos naprej z Ljubljanskim gradom. V muzeju namreč hranijo mnogo fotografij in del jih bo predstavljen tudi na razstavi. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Drevi ob 18.00 bo v galeriji S na Ljubljanskem gradu odprtje fotografske razstave Kongresni trg v 20. stoletju, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije. Kustos razstave je Ivo Vraničar.

Prostor Kongresnega trga je dobil zdajšnji obseg v začetku 19. stoletja. Takrat so zaradi kongresa Svete zveze uredili prostor nekdanjega kapucinskega samostana, zasuli jarke in podrli razpadajoče stavbe. Ljubljanskega kongresa leta 1821 so se udeležili avstrijski cesar, ruski car, neapeljski kralj in številni drugi politični veljaki.

Zvezda zaradi zvezdnate oblike
Ljubljanski župan Hradecki je dal na severnem robu trga leta 1824 urediti park. Ob poteh, ki so se križale v osmih smereh, so posadili drevesa. Park je dobil obliko zvezde, zato ga še danes imenujemo Zvezda.

Kongresni trg je v različnih obdobjih spreminjal svoje ime. Še pred kongresom se je imenoval Kapucinski trg. Po drugi svetovni vojni so ga preimenovali v Trg revolucije in nato v Trg osvoboditve. Leta 1991 je dobil znova svoje staro ime Kongresni trg.

Na razstavi bodo na štiridesetih izbranih fotografijah prikazali nekaj vrhuncev v političnem življenju Slovencev, ki so bili povezani s Kongresnim trgom. Prav tako so zanimivi vsakdanji dogodki, ki jih ni bilo malo. Eni se spominjajo golobov v parku Zvezda, drugi posedanja mladih v travi, tretji so od tam z avtobusi odhajali na različne izlete po domovini in tujini.

Prizorišče prelomnih dogodkov
Pred I. svetovno vojno so bile na njem parade avstro-ogrske vojske, leta 1918 veličasten zbor ob razpadu monarhije in ustanovitvi Države SHS (Slovencev, Hrvatov in Srbov). Leta 1940 so na njem postavili spomenik kralju Aleksandru I., ki so ga prihodnje leto porušili italijanski okupatorji. Na dan osvoboditve je nanj prikorakala slovenska partizanska vojska in še istega meseca je z balkona univerze zbrani množici spregovoril Josip Broz - Tito.

Na trgu so bila številna povojna politična zborovanja in manifestacije, družabni in športni dogodki ter prelomni dogodki pred osamosvojitvijo Slovenije in po njej.