Tako naj bi bila videti pot med krošnjami na Rogli. Foto: MMC RTV SLO
Tako naj bi bila videti pot med krošnjami na Rogli. Foto: MMC RTV SLO
Rogla
Roglo letno obišče okoli pol milijona ljudi. Foto: BoBo

Projekt so splavili s podpisom pogodbe o stavbni pravici med zreško občino in nemškim investitorjem Erlebnis Akademie oziroma njihovim češkim hčerinskim podjetjem Zažitkova Akademie. Naložbo v višini 4,5 milijona evrov bo v celoti pokril zasebni vlagatelj.

S podpisom pogodbe bo občina Zreče vlagateljem za dvajset let dala v najem zemljišče, na katerem bodo zgradili za Slovenijo doslej edinstven projekt poti med krošnjami. Gre za večinoma iz lesa izdelano konstrukcijo, ki jo bosta sestavljala sprehajališče in razgledni stolp.

Za konec poti še tobogan
Kot je povedal izvršni direktor obeh podjetij, ki sta se za naložbo na Rogli dogovarjala nekaj let, Bernd Bayerköhler, bo omenjena pot med krošnjami na Rogli tako kot na vseh drugih lokacijah v celoti dostopna tudi ljudem na vozičkih.

"Konstrukcija bo vsebovala tudi tobogan, ki bo omogočal zabavno spuščanje s stolpa na sprehajališče, pot pa bo nato vodila proti izhodu, kjer se bodo obiskovalci lahko ustavili v trgovini s spominki," je dejal Bayerköhler in dodal, da bi z gradnjo radi začeli še letos, a je to odvisno od vremena. Ker postavitev traja tri do štiri mesece, računajo na odprtje konec julija.

Nemški Erlebnis Akademie je največji evropski upravljavec naravnih parkov, zaposluje 100 ljudi in je imel lani skoraj 12 milijonov evrov prometa. Med drugim načrtujejo, postavljajo in upravljajo še adrenalinske in družinske parke ter izobraževalne centre, ki temeljijo na trajnostnem turizmu. Krovno podjetje trenutno upravlja pet podobnih projektov v Nemčiji in Avstriji, njihovo češko podjetje pa tri na Češkem in Slovaškem.

Rogla želi privabiti še več turistov
Zreški župan Boris Podvršnik je spomnil, da prvi leseni razgledni stolp na Rogli stoji že od leta 1934, z novim projektom pa bodo nadaljevali tradicijo lesenih razglednih stolpov za obiskovalce. "Od prvih zametkov turizma na Rogli smo do danes tu razvili smučišča, terme, kmečki turizem, pohodniške in kolesarske poti, kar je narekoval trajnostni turizem," je dejal Podvršnik.

V Uniturju, ki sicer upravlja turizem na Rogli in v Zrečah, so po besedah izvršne direktorice Barbare Soršak od začetka podpirali idejo za ta projekt, saj gre za dokazano uspešno atrakcijo na mnogih lokacijah.

"Ne ponuja le možnosti za sprostitev in zabavo, ampak tudi pomembne izobraževalne elemente, saj gostom predstavi naravo Pohorja in floro ter favno na tem področju. Za naše obiskovalce bo to še ena dodatna možnost," je dodala Soršakova in povedala, da Roglo letno obišče okoli pol milijona ljudi, s to novostjo pa si lahko obetajo dodatne goste.

Naslednje poletje na Rogli sprehod med krošnjami
Naslednje poletje na Rogli sprehod med krošnjami