Novo Gorico obišče največ italijanskih gostov, sledijo Avstrijci, Kitajci in Nemci. Foto: BoBo
Novo Gorico obišče največ italijanskih gostov, sledijo Avstrijci, Kitajci in Nemci. Foto: BoBo
Sabotin
Zaradi obletnic prve svetovne vojne in soške fronte je močno porasel obisk Parka miru na Sabotinu. Foto: Arhiv Fundacije Pot miru
false
Vipavska dolina turistom ponuja pestro kulinariko in vino. Foto: BoBo

Nova Gorica ima skoraj 1.700 ležišč in 100 kampirnih mest. V Turističnoinformativnem centru so lani vpisali 160.000 prenočitev, kar je za šest odstotkov več v primerjavi z letom prej. Vodja centra Dejana Baša pove, zakaj se turisti vedno bolj zanimajo za podeželje Nove Gorice: "Zelo jih zanima raziskovanje s kolesom in pešpoti, zelo zanimivo jim je ob reki Soči in seveda tudi podeželje - Trnovsko-Banjška planota in Vipavska dolina. Če jih usmerimo v Vipavsko dolino, damo večji poudarek na kulinariko in vino, Trnovska planota pa je pretežno zelena oaza kolesarjenja."

Novo Gorico sta obiskala tudi študenta iz Krakova na Poljskem. Jaromir in Kamila sta povedala, da ju je mesto pritegnilo zaradi socialistične arhitekture: "Živim v delu Krakova, ki je ravno tako kot mesto Nova Gorica zgrajen po vojni. Mislim, da nama bo všeč arhitektura iz tega obdobja, zato se že veseliva, da si bova ogledala zgradbe v vašem mestu."

Zaradi obletnic prve svetovne vojne in soške fronte je močno porasel obisk Parka miru na Sabotinu. Skrbnik Bogdan Potokar pove, da ga je do konec junija obiskalo približno 30 tisoč ljudi. "Na samem Sabotinu, ki je bil del soške fronte, smo uredili cele sklope kavern, kjer so prebivali vojaki imeli topove, zavetišča za živali. To je zelo lepo urejeno, razsvetljeno, uredili smo barake pred kavernami in eno izmed teh kavern v notranjosti opremili," je dodal Potokar.

Novo Gorico sicer obišče največ italijanskih gostov, sledijo Avstrijci, Kitajci in Nemci.