V Postojnski jami so letos imeli rekordno turistično leto. Foto: Postojnska jama
V Postojnski jami so letos imeli rekordno turistično leto. Foto: Postojnska jama

Skupaj bodo letošnji prihodki v Postojnski jami znašali 28,1 milijona evrov, kar je 13 odstotkov več kot lani, dobiček pa bo z 8,3 milijona evrov za 29 odstotkov višji od lanskega.

Letos so poleg praznovanja 200-letnice odkritja notranjih delov Postojnske jame dosegli tudi nekatere druge rekorde. Največji obisk so imeli 14. avgusta, ko so našteli 14 tisoč obiskovalcev v enem dnevu, še pred začetkom naslednje turistične sezone pa bo Postojnsko jamo obiskal že 39-milijonti obiskovalec, je pojasnil predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.

Med tujimi gosti je bilo največ Italijanov – 13,8 odstotka, sledijo jim Nemci. Precej je bilo tudi obiskovalcev iz Koreje, Kitajske in Japonske, pričakujejo pa, da bo njihovo število v prihodnosti še raslo.

Po številu obiskov je na prvem mestu jama, sledijo Predjamski grad z 263 tisoč obiskovalci, v Viavariju Proteus letos pričakujejo 130 tisoč obiskovalcev, v muzeju Expo pa 42.200 obiskovalcev. Letos so za investicije namenili 11,7 milijona evrov, prihodnje leto bo za to namenjenih osem milijonov evrov.

Pestro tudi v zadnjih dneh leta

Kar nekaj obiskovalcev pričakujejo tudi v zadnjih letih letošnjega leta, in sicer zaradi živih jaslic. Zvrstilo se bo približno 18 tisoč ljudi, med njimi pa že tradicionalno prevladujejo Slovenci.

Žive jaslice imajo v jami že dolgo tradicijo, obiskovalcem kar 150 nastopajočih predstavi 16 izvirnih prizorov svetopisemske zgodbe. Nastopajoči posebno praznično vzdušje ustvarjajo vzdolž celotnih petih kilometrov Postojnske jame.

Med posebnimi gosti letošnjega božično-novoletnega programa bosta med drugim Helena Blagne in Alex Volasko, del prazničnega programa pa bodo še božični sejem pred vhodom v jamo, fotografska razstava o živih jaslicah in druga presenečenja, ki bodo obiskovalcem popestrila zadnje dni leta 2018.

Žive jaslice v Postojnski jami