Lepote Slovenije so očarale številne. Foto: BoBo
Lepote Slovenije so očarale številne. Foto: BoBo

"Slovenski turizem je imel v letu 2011 odlične rezultate," je namreč ocenil generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo Marjan Hribar, ob tem pa poudaril, da je Slovenija od izvoza potovanj lani prvič v svoji zgodovini zaslužila 2,13 milijarde evrov, kar je deset odstotkov več kot v letu 2010.

"Prilivi od izvoza potovanj predstavljajo 42,6-odstoten delež v izvozu storitev v plačilni bilanci Slovenije. To je še en dokaz, kako pomembna gospodarska dejavnost je turizem," je izpostavil Hribar. Pojasnil je, da so bili dobri rezultati doseženi s sodelovanjem tako vlade in ministrstva za gospodarstvo ter izvajalskih institucij kot turističnega gospodarstva, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Po začasnih podatkih državnega statističnega urada se je število prihodov turistov skupaj povišalo za sedem odstotkov. Število tujih turistov se je zvišalo za 8,8 odstotka glede na leto 2010. Turističnih nočitev je bilo 5,4 odstotka več, število nočitev tujih turistov pa je bilo v primerjavi z letom 2010 višje za 9,1 odstotka.