Prekmurska gibanica, ki  ima na ravni Evropske unije poseben certifikat; in sicer
Prekmurska gibanica, ki ima na ravni Evropske unije poseben certifikat; in sicer "zajamčena tradicionalna posebnost". Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Bukovniško jezero
Sprehajalne poti okrog Bukovniškega jezera Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Pustolovski park Bukovniško jezero
Pustolovski park Bukovniško jezero Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Kiparjenje
V delavnicah kiparjenja v Veržeju se lahko preizkusi prav vsa družina. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Bujta repa
Bujta repa - ena izmed značilnih prekmurskih jedi na žlico. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Bojan Firbas
Bojan Firbas: "Ob hruškovem soku in viljamovki se ljudje takoj nasmejijo. Zato jo pa ponudimo takoj ob prihodu, pa še vmes, med počitnikovanjem, da smeha nikoli ne zmanjka!" Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Spanje na seniku
Če ste za nepozabno, predvsem pa nedolgočasno doživetje, v svoj repertoar posebnih postelj, na katerih ste spali, vključite spanje na seniku, ki ga v poletnem času ponujajo na kmetiji Firbas. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Pristna prijaznost, domačnost in izvrstna kulinarika Prekmurcev in Prlekov lahko postanejo vaše "turistično" merilo.

Včasih je treba v tujino zato, da dobimo potrditev, kaj Slovenija v turističnem pogledu sploh ima. Posamezne pokrajine se sicer še precej prebujajo, toda če verjamete ali ne, podeželski turizem zna biti veliko zanimivejši in bolj eksotičen kot na primer mestni in tipično "morski".

Kot idejo, kaj si ogledati v Prekmurju in Prlekiji, smo izbrali nekaj krajev. Lahko jih združite in v Pomurju preživite kakšen teden ali le konec tedna oziroma podaljšan konec tedna ali pa jih obiščete samostojno kot enodnevni izlet.

Bukovniško jezero in pustolovski park
Bukovniško jezero v kraju Dobrovnik je svoje ime dobilo po bukovih gozdovih, ki ga obdajajo. Najbolj je znano po tem, da so radiestezisti okrog njega označili 26 energijskih točk, ki bi naj blagodejno vplivale na naše telo na fizični, psihični, mentalni, čustveni in intelektualni ravni. Točke so označene in pri njih se lahko zadržujete poljubno dolgo. Po ustnem izročilu naj bi energije delovale samodejno, začutimo jih kot zbadanje skozi stopala in dlani. Tako naj bi čutili osvobajanje, olajšanje, sprostitev in osvoboditev pred težavami. Sicer je pa pot okrog jezera po gozdnih potkah izjemno prijetna v vseh letnih časih. Na hribu pa se lahko ustavite še ob kapeli svetega Vida in si natočite kristalno čisto in bistro vodo studenca "sv. Vida".

Ljubitelji adrenalina si lahko daste duška v Pustolovskem parku Bukovniško jezero, ki je namenjen celotni družini. Park so odprli aprila lani.

Preizkus v rokodelskih spretnostih
Tematske delavnice na temo starih, že skoraj pozabljenih slovenskih poklicev znajo biti izjemno zabavne in izobraževalne za vso družino. V Veržeju, v katerem deluje Zavod Marianum, jih prirejajo skozi vse leto (rokodelstvo, kiparjenje, kovačništvo ...). Posebno doživetje je bivanje v zemljankah, o katerih si več lahko preberete na našem otroškem portalu). Gre za lesene trikotne hiške, opremljene na starinski način (praviloma bi morale biti brez elektrike, čeprav se je temu danes težko izogniti). "Stari poklici nam izginjajo izpred oči, ampak ne boste verjeli, kako ljudje uživajo ob tem, ko začutijo glino med prsti. Kakšen užitek si je ustvariti skodelico za kavo ali čaj, ki je unikatna, samo vaša. Ali si splesti košaro. Včasih otroci bolj obvladajo vreteno kot starši, koliko je to smeha! Zadnji čas je, da se ljudje začnejo zavedati, da je turizem doživetje. Zapomnili si boste kraj, kjer ste se iz srca nasmejali. Zapomnili si boste glasbo, hrano, to, da ste imeli na primer umazane roke od gline in popackano majico, doma pa boste potem jedli kosmiče iz sklede, ki ste si jo sami napravili. To je to, kar šteje in v takšen turizem se mi usmerjamo," je povedala kiparka Urška Ambrož.

Za prekmursko kulinariko bi le malokdo dejal, da ni vrhunska. Prekmurska tunka, prekmurska gibanica, domača zaseka, bučno olje, bujta repa, bograč, krvavice, dödoli (krompirjevi žganci), retaši (zavitki oz. štrudlji), ocvirkove pogačice, langaš (ocvrto testo s krompirjem), mlejčne ugurke (mlečne kumarice), pereci (spletene žemlje) in posolanka (slana skutina pogača) so le nekatere izvrstne prekmurske jedi. Preizkusite jih lahko v mnogih restavracijah, ena bolj priznanih je gostilna Rajh v Bakovcih, ki so v neposredni bližini Murske Sobote. Ravno iz te družinske tradicionalne prekmurske gostilne, ki jo vodijo že štiri generacije, je Ignac Rajh lani prejel priznanje za življenjsko delo v gostinstvu za dosežke na področju razpoznavnosti slovenske kulinarike. To priznanje vsako leto podeljuje Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno- podjetniški zbornici Slovenije. Rajhovi so tudi člani v prestižni Jeunnes Restaurateurs d' Europe (JRE), združenju mladih lastnikov restavracij Evrope, v katerem je trenutno 360 restavracij iz 14 držav. Slovenskih restavracij je v združenju trenutno 12.

Ne gre pa spregledati tudi več izvrstnih oljarjev, saj so buče in zato seveda tudi bučnice domovina Prekmurja in Prlekije (sicer pa tudi Štajerske). Na tem področju se lahko pohvali butična oljarna Kocbek, ki bučno olje izjemno uspešno izvaža v tujino in tako skrbi za promocijo tipične slovenske kulinarike. Kot pravi Gorazd Kocbek: "Bučno olje v tujini velja za zelo eksotično. Zavedajo se tudi njihove zdravilnosti, saj je znano, da uravnava holesterol in zdravi raka prostate. Sicer pa so se tudi trendi v kulinariki izjemno spremenili in nadgradili. Bučno olje kapnite na sladoled, lahko ga dodate pitam, ga minimalno pogrejete in si na njem spečete zelenjavo, da o vseh možnih prelivih na solatah in tudi ribah ne govorimo. To, da se dodaja kremnim juham, je pa tudi že postala precej uveljavljena navada. Mi ga trenutno izvažamo v devet držav. Odlično je pa tudi kot eno izmed osnovnih sestavin pri pecivih in pa na primer mlečnih namazih. Ni zaman, da Prekmurci pravimo bučnemu olju črno zlato."

Doživetja na kmetiji
Majhne kmetije na žalost izginjajo in mnogi otroci, sploh tisti iz mesta, sploh ne vedo, kakšne so krave, kokoši, ovce, koze, kako se obirajo jabolka in hruške. Vse to, vključno s spanjem na seniku, kopanjem v doma narejenem džakuziju in domačo kulinariko, lahko doživite na turistični, družinsko vodeni kmetiji Firbas, ki jo najdete v kraju Cogetinci (25 kilometrov zahodno od Murske Sobote). "Vse, kar damo na mizo, je pridelano pri nas in sezonsko, sodelujemo pa tudi z okoliškimi kmetijami in sosedi. Kdor je že naveličan spanja v hotelih in apartmajih brez zgodb in išče neko dodano vrednost v počitnikovanju, pristna podeželska čustva, nostalgijo, tradicijo, si bo dopust v Prekmurju zapomnil za vse večne čase. Za prepoznavni produkt smo se odločili za hruške. So relativno nezahtevne za gojenje. Iz njih pa pridelamo ogromno hruškovega soka in viljamovko," je dejal Bojan Firbas.

Termalna voda, tobogani, golf, sprehajalne poti
"Kdor se določi za počitnikovanje v termah, še zdaleč ni treba, da se giblje samo na relaciji soba-bazen-jedilnica. Spodbujamo, da si turisti izposodijo kolesa, da gredo tudi v okoliške kraje, spoznajo domačine, okolje, vse potrebne izlete in prevoze uredimo in pomagamo pri organizaciji. Možnosti je ogromno," je dejala Barbara Stopinšek, ki skrbi za inovativne pristope v turizmu in marketingu na področju vseh petih term v okviru Sava Resorts.

Ko se naveličate termalne vode, imate možnost zagrabiti golf palico ali si privoščiti masažo in sprehod po Moravskih Toplicah in okolici, kjer je na voljo ogromno kolesarskih in pohodniških poti, ki jih lahko izkusite tudi kot nordijski sprehajalci. Zavarovana območja narave so sicer na Goričkem odlična priložnost za odkrivanje naravne in kulturne dediščine, po celotni pokrajini pa se vije tudi Pomurska planinska pot.