Podobe Slovenije
(4)
Krvavec
Smučarje bodo ta konec tedna prvič v sezoni sprejeli na Krvavcu in v Kranjski Gori. Foto: RTC Krvavec

Dodaj v

Smučarje prvič letos sprejeli tudi na Krvavcu in v Kranjski Gori

Na Kaninu ta konec tedna ne bodo smučali
24. november 2017 ob 13:20
Kranjska Gora,Krvavec - MMC RTV SLO, STA

Prvič v novi zimski sezoni so zagnali žičniške naprave v Kranjski Gori in na Krvavcu, že od začetka novembra pa navdušenci na snegu lahko uživajo na Kaninu in Voglu.

Smučišča obratovanje prilagajajo vremenskim razmeram, zato zaradi slabše vremenske napovedi ta konec tedna na Kaninu smuka ne bo mogoča. So pa smučarsko sezono začeli v Kranjski Gori. Obratovala bo vlečnica Mala Mojca, smuka pa bo za vse brezplačna. Šele ko bodo vremenske in snežne razmere to dopuščale, bodo postopoma odprli še preostale dele smučišča.

Naprave bodo prvič v letošnji sezoni zagnali tudi na Krvavcu. Obratovali bodo krožnokabinska žičnica in pet drugih naprav.

Na Voglu smučajo že vse od 11. novembra, a letos so naprave prvi zagnali na Kaninu. Tam sicer ta konec tedna zaradi napovedanih padavin in vetra ne bodo smučali, si pa prizadevajo za hitrejšo krožnokabinsko žičnico. Vnovično obratovanje načrtujejo konec prihodnjega tedna, od 8. decembra pa naj bi naprave obratovale vsak dan.

Večina drugih smučišč po Sloveniji začetek obratovanja načrtuje v decembru, je pa vse odvisno tako od naravnega sneženja kot od dovolj nizkih temperatur, ki omogočajo umetno zasneževanje. Večjih investicij v žičničarstvu tudi letos ni bilo, pravijo pa, da so storili veliko za urejenost smučišč in dodatno ponudbo. Veliko pozornosti namenjajo zanesljivosti in varnosti obratovanja žičniških naprav.

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
scenic
# 24.11.2017 ob 19:06
Poleg novozapadlega snega, ki sledi te dni,bodo pa lahko drug teden še umetnega delali.
Zdej pa samo upat, da ne pride kaka mocnejsa odjuga v decembru in vse bo ok.
webman
# 25.11.2017 ob 08:15
Naj ga ponese še v dolino.
punda
# 27.11.2017 ob 20:49
Tole je danes skopirano iz FB: Na Voglu smučam že od časov, ko se je na gondolo čakalo po tri ure, ko je bila namesto sedežnice Orlove glave, vlečnica Križ. Od 80ih let prejšnjega stoletja. Zadnjih 5-6 let vsako leto kupim sezonsko vozovnico pon-pet, ker imam tako službo, da lahko veliko smučam med tednom. V teh 5-6 letih sem opažal stalen napredek na Voglu.
Ker ne smejo imeti jezera za potrebe umetnega zasneževanja, so to slabost obrnili v priložnost, smučanje na naravnem snegu. Pred nekaj leti so položili več sto kubičnih metrov sekancev na smučišča, da lahko pripravijo proge z že samo 40 cm snega. Z enim topom so delali umetni sneg z vodo, ki so jo na Vogel prepeljali z gondolo. Poenotili so gostinsko ponudbo na celem smučišču, po smučanju sem z veseljem ostal še na kosilu. Na Voglu sem si zlomil stegnenico in prijazni ter profesionalni zaposleni so me spravili na helikopter, slovensko zdravstvo je naredilo ostalo in zato še vedno smučam in morim po Facebooku :). Ne spomnim se, če sem, kot stalna stranka, imel sploh kakšno pripombo v zadnjih 5-6 letih. Do letos.
Letošnja sezona se je začela zgodaj, do danes sem smučal že petkrat in to je dovolj, da napišem kakšne so spremembe. Na slabše.
Trenutna višina snežne odeje je 60cm, Obratuje Storeč, Orlove glave in Brunarica. Kratki plaz in Konta sta zratrakirani, vendar ne obratujeta. Zakaj? Vprašaš žičničarje, če je mogoče kak operativen razlog. Ni. Taka je pač komanda. Da se mogoče ne varčuje in dela smučišče v manjšem obsegu, ker nas pač ni veliko na smučišču? Pač, nekomu je vseeno, da je to slaba reklama. Če mu je vseeno, potem se bom pa malo razpisal.
Naprej, od gostinstva dela samo Viharnik (zgornja postaja gondole), spet šparanje. V popolnem soncu in ob popolnem razgledu je na tej edini terasi postavljenih samo 7-8 miz kar predstavlja nekje polovico terase. In ne, da bi nas bilo premalo za to teraso, polna je bila. Natakarja (enega od dveh) čakaš celo večnost. Ali sta dva premalo, ali sta prepočasna, ne bom sodil, ker se na to ne spoznam.
Potem pa še cene, za špagete bolonese ti zaračunajo 8,5EUR, za ričet pa 8EUR. Če se ne motim so bili špageti lani 6,9EUR. Saj nismo na Ljubljanskem nebotičniku! Inflacija ali samo požrtost lastnika? No in potem dobiva še star kruh zraven ričeta.
Kot imetnik sezonske vozovnice sem imel 10% popusta na vse gostinske usluge. Imel še lani, zdaj nimam več. Prej je bila to dobra reklama in stimulacija, da smo več zapravljali, zdaj ne bomo več. Rajši v dolini plačam manj, sem hitro postrežen, sedim za svojo mizo in dobim svež kruh zraven ričeta.
Potem pa še to:
Na lastne oči sem videl kako je eden od gostov na terasi dobil manjši snežni plaz z okenske police na glavo. Drugi tak plaz je pred mojimi očmi zgrmel s prvega nadstropja brez da bi koga zadel. Po včerajšnjem sneženju nihče ni pomislil, da se to lahko zgodi?
Kaj se dogaja na Voglu? Sem spraševal in izvedel par stvari. V marcu je dal odpoved direktor, ki je bil odgovoren za dobre stvari, ki sem jih opisal v prvih vrsticah. Odpoved je dala tudi vodja gostinstva. Pred tem je Vogel dobil novega večinskega lastnika, ki očitno zna samo kupovati, o vodenju kolektiva in smučišča pa ne ve dovolj, da bi zadeve peljal tako, da bi bila ena taka redna stranka, kot sem jaz, zadovoljna. Žičnice Vogel Bohinj prinašajo dobiček, če se že ne morejo širiti zaradi omejitev Triglavskega narodnega parka, naj se vsaj posodobijo. Predpotopne naprave na Konti, Kratkemu plazu, Šiji, Zadnjemu Voglu in Storeču bi lahko počasi zamenjali za kaj novejšega in tako postali še boljše majhno smučišče.
Anthony Tomažin je kupil Žičnice Vogel in ker je večinski lastnik lahko dela kar hoče, to je kruto dejstvo. Mi, smučarji, stranke pa tudi lahko delamo kar hočemo. Pridemo in plačamo ali pa ne pridemo in ne plačamo.
Če se strinjate z mano, prosim delite to naprej.
Se vidimo na Voglu.
spy rtv slo
# 25.11.2017 ob 13:57
Samo na čem smučajo? Na travi? Ne se delati norca iz smučarjev, ker je škoda novih smučk za kamenje in travo. Malo bomo še počakali na sneg.
Kazalo