Sezono je zaznamovalo muhasto vreme in pomanjkanje snega. Foto: BoBo
Sezono je zaznamovalo muhasto vreme in pomanjkanje snega. Foto: BoBo
Na Voglu je snega še veliko. Foto: BoBo
Na Krvavcu poročajo o "solidni", a turbulentni sezoni. Foto: BoBo

Največ ga je na Voglu, skoraj tri metre, tako da načrtujejo, da bo do 10. aprila smučišče obratovalo vsak dan, potem pa glede na razmere zagotovo še ob koncih tedna vse do 1. maja. V tej sezoni so do preteke srede našteli blizu 80.000 smučarjev, kar je še vedno daleč od ciljev, ki so jih imeli pred sezono.

"Do konca sezone upamo, da bomo ujeli lansko, ki pa tudi ni bila zelo uspešna, vsaj kar se zimskega dela tiče. V obeh sezonah smo bili deležni izpada zaradi pomanjkanja snega v decembru in januarju, ko smo lahko obratovali v zares omejenem obsegu," pravi Matej Kandare iz družbe Žičnice Vogel Bohinj. Ob tem poudarja, da je naložba v oskrbo z vodo in v dodatno zasneževanje več kot nujna. Do konca sezone načrtujejo več dogodkov, med drugim na velikonočni ponedeljek smučanje s starodobno opremo.

Preostala smučišča so nekatera sezono že zaključila, druga jo še bodo, žičničarji pa so z njo različno zadovoljni.

Bolje le na Rogli
Rogla je eno redkih smučišč, kjer so imeli rezultate boljše kot lani - naprave so zagnali 28. novembra in so do vključno preteklega torka v 117 smučarskih dneh našteli dobrih 175.000 smučarjev, kar je dobra dva odstotka več kot v lanski sezoni. Zelo so zadovoljni tudi z zasedenostjo nastanitvenih zmogljivosti na Rogli in v Termah Zreče - v prvih treh mesecih letos so ustvarili dobrih 83.000 prenočitev, kar je največ doslej.

Sezono bodo na Rogli predvidoma končali 10. aprila. Trenutno imajo še okoli 140 centimetrov večinoma naravnega snega, v teh dneh gostijo evropski pokal v deskanju na snegu, ki mu bo prihodnji teden sledilo še svetovno mladinsko prvenstvo v deskanju na snegu. Obiskovalcem v zadnjih dneh zimske sezone, podobno kot na drugih smučiščih po Sloveniji, ponujajo različne ugodnosti in popuste.

Kranjska Gora podpovprečno
V RTC-ju Žičnice Kranjska Gora, kjer se smučanje na velikonočni ponedeljek končuje, sezono ocenjujejo kot izredno zahtevno glede na vremenske in snežne pogoje. Celotno sezono so obratovali na umetnem snegu, kar je povezano z zelo visokimi obratovalnimi stroški. V času šolskih počitnic jim vreme ni bilo naklonjeno, so pa precejšnjo snežno pošiljko dobili ob koncu smučarske sezone, ko interes za smuko v Kranjski Gori že upade.

V Kranjski Gori so doslej našteli nekaj več kot 165.000 smučarjev, kar pomeni, da je sezona 2015/2016 za smučišče v Kranjski Gori podpovprečna. Za povprečno sezono je zmanjkalo okoli 15.000 smučarjev.

Manj obiskovalcev na Cerknem, na Krvavcu solidno
Povprečno sezono so imeli v Smučarskem centru Cerkno, kjer bodo naprave zagotovo obratovale do vključno 28. marca, ob ugodnih vremenskih pogojih in zadovoljivem obisku pa tudi ob naslednjih koncih tedna. Znova je veliko vlogo odigralo neugodno vreme, predvsem februarja med šolskimi počitnicami. Zaradi tega so našteli manj dnevnih obiskovalcev kot prejšnjo sezono. Kljub temu bodo ob koncu sezone presegli 80.000 obiskovalcev.

Na Krvavcu, kjer imajo še okoli 180 centimetrov snega, bodo naprave obratovale predvidoma do 10. aprila. Sezona je bila solidna, ocenjuje Uroš Zupan iz RTC-ja Krvavec, ki sicer dodaja, da je pravi izraz za letošnjo sezono težko najti, mogoče se ji najbolj približamo z izrazom "turbulentna". Zaznamoval jo je hiter začetek že v zadnjem novembrskem koncu tedna, sledil je sončen, suh in izjemno topel december, ki je smučišče "skoraj spravil na kolena", sledili so mešani letošnji meseci. "Na koncu lahko sezono ocenimo kot solidno, do danes smo prepeljali 153.000 smučarjev," pojasnjuje Zupan.

Mariborsko Pohorje ni zadovoljno
S sezono niso zadovoljni na Mariborskem Pohorju. Kot je povedal koordinator smučarske dejavnosti Andrej Verlič, obratujejo še žičnice na Areškem Pohorju, do tja delajo tudi povezave z Mariborskega Pohorja. Verlič pravi, da si želijo, da bi obratovali do 3. aprila, in ocenjuje, da je bila glede na vremenske razmere pretekla sezona v finančnem smislu slabša od lanske. "Bojimo se, da bomo sezono težko končali pozitivno," je povedal.

Sezona na smučišču na Kopah, kjer je žičniške naprave po stečaju podjetja GTC Kope lani najela družba Vabo, bo trajala do 3. aprila. Doslej so našteli okoli 57.400 smučarjev, kar je blizu cilja rentabilnega poslovanja, za katerega bi moralo na Kopah v sezoni smučati od 60.000 do 65.000 smučarjev. Letošnja sezona je bila na začetku izredno slaba zaradi pomanjkanja snega, konec februarja pa so dobili dovolj snežne odeje, a se je zanimanje za smučanje naglo zmanjšalo.