Do zdaj največji slovenski jamski sistem je bil sistem Postojnske jame, dolg 20.570 metrov. Foto: BoBo
Do zdaj največji slovenski jamski sistem je bil sistem Postojnske jame, dolg 20.570 metrov. Foto: BoBo
Migovec
Pod Tolminskim Migovcem se razprostira 24,9 kilometra podzemnih rovov vse do globine 970 metrov, kar je trenutno najdaljši slovenski jamski sistem, raziskave pa še niso končane. Foto: RTV SLO

Jama ima skoraj 25 kilometrov raziskanih rovov z ogromno dvoranami in kapniki, njeno ime pa je Votla gora. Pisani jamarski druščini je tako po več kot 30 letih dela prav v teh dneh uspelo povezati več jam v nov jamski sistem.

Podzemne rove pod Migovcem so začeli raziskovati leta 1979, od tedanje ekipe tolminskih jamarjev Andreja Kende, Zorana Lesjaka, Braneta Bratuža, Andreja Rutarja in Andreja Fratnika je dejaven le še zadnji. Fratnik je povedal, da so k odkritju, ki so ga pričakovali zadnji dve leti, pripomogle predvsem nove metode raziskovanja podzemlja. Do novih spoznanj si jamarji lahko zdaj pomagajo s 3D-modeli, kar jim olajša predstavo o položaju jame ter pokaže na bližnje vhode in podzemne rove različnih jam.

Vse lepote Tolminskega Migovca bodo večini žal ostale skrite, saj so vhodi brezna in to ni turistična jama. Nekaj utrinkom iz jamskega sistema, ki jih je ekipa TV Slovenija uspela dobiti iz rok jamarjev, pa si lahko pogledate v spodnjem videu.

"Na več mestih na Tolminskem Migovcu imamo še po sto in več metrov globoka brezna, ki so možni novi vhodi v sedanji sistem. Čez vikend lahko podaljšamo jamo za 200 ali več metrov, dela je še ogromno," je poudaril Fratnik.

Jamski sistem pod Tolminskim Migovcem je pravi labirint. Vertikalni rovi na določenih globinah preidejo v vodoravne. To dokazuje nastajanje podzemnega sveta skozi različna časovna obdobja. V spodnjih vodoravnih delih jamskega sistema pa so jamarji naleteli na vodo, kjer se njihovo raziskovanje trenutno končuje.

"Predvidevamo, da je v navidezni kocki s stranicami enega kilometra približno 30 kilometrov rovov tega jamskega sistema. Na južni strani smo pri 850 metrih prišli do vode, to je v smeri izvira Zadlaščica, do podzemne vode za izvirom Tolminke pa imamo predvidoma še 400 metrov globine," je prihodnja raziskovanja nakazal Fratnik.

Z raziskovanji na poletnem jamskem taboru in raziskovanji v zimskem času jamo vsako leto podaljšajo za kilometer do dva novih rovov, rekord pa je bil dosežen pred dvema letoma, ko so jamo podaljšali v enem letu kar za tri kilometre.

O geološko relativno starih delih jamskega sistema pričajo kapniki, na katere so v nekaterih delih naleteli tolminski jamarji. Najdaljši slovenski jamski sistem pa je tudi stalno naseljen, saj so v njem našli drobcene jamske živalce.

Jamarji raziskali nadaljši slovenski jamski sistem
Jamarji raziskali nadaljši slovenski jamski sistem